Cirkusloppor på luffen

En underbar berättelse på rimmad vers, om liv och död, hemlöshet, flykt och hopp trots allt. Avspeglat i två cirkusloppors öden och äventyr.

Cirkuslopporna har äntligen hittat ett hem och försörjning på en cirkus i Madrid. När cirkusen brinner ner blir cirkuslopporna hemlösa, igen. De längtar efter mat och en säng att sova i, men utan pengar är det svårt.

Mellan hopp och förtvivlan

Trots den svåra situationen har de inte gett upp hoppet. De drömmer om nya äventyr och en bättre framtid. När en vespa stannar till hoppar lopporna på, och nya möjligheter öppnar sig.

Författaren och illustratören Lena Sjöberg tar upp det aktuella ämnet att vara hemlös och på flykt. På rimmad vers följer vi de två cirkusloppornas öden, från Calcutta i Indien, till Spanien och vidare ut i världen.

Från det lilla till det stora

Lena Sjöberg arbetar med flera perspektiv i bilderna. Ibland syns små detaljer bli stora genom ett förstoringsglas, som tar oss ner på loppornas nivå. Vi får också uppleva hela, stora universum med stjärnor och planeter.

Hon tvekar inte heller att ta upp ämnet döden med allt från biologisk nedbrytning när livet tar slut, till mer filosofiska resonemang om vår plats i universum.

Boken är en pärla att läsa högt tillsammans med barn som är 4-5 år. Barn som funderar på livet och döden, både konkret med loppor och andra insekter, men även på stora frågor. Varför finns vi här på jorden och varför har vi så olika livsvillkor?

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Maria Nordenback den 8 maj 2017