Cirkusflickan

I den här boken får vi följa Ellen och hennes uppväxt på en cirkus. Där lever hon i tron att hennes fattiga mamma sålde henne för att få pengar till en varm yllekappa och ett par skinnhandskar.

Året är 1917 och 6-åriga Ellen lever med sin ensamstående mamma i en knaper tillvaro. Olyckliga omständigheter gör att Ellen tvingas flytta till cirkusdirektören Madame Zenitha och hennes cirkussällskap. Där tränas hon till lindansös under stränga former.

Ett liv på resande fot

Ellen gör faktiskt succé och det visar sig att hon trivs på linan. Hon anpassar sig till livet som kringresande cirkusartist där vardag och äventyr blandas. Cirkuslivet gör att Ellen möter många spännande människor och hon får vänner bland cirkusartisterna.

Saknaden efter mamma är ändå stor och Ellen gråter sig till sömns på kvällarna. Breven som Ellens mamma skriver når aldrig fram. Så trots att Ellens liv som lindansös har en del ljusglimtar så är hennes öde en vemodig och sorglig historia.

En fängslande historia

Författaren Camilla Lagerqvist har ett målande sätt att berätta. Som läsare fängslas man och undrar hur det ska gå för Ellen. Boken berättar om Ellens liv från liten flicka till cirkusprinsessa – det är en stark berättelse som väcker känslor.