Cinder

Månkrönikans första del är en spännande sci-fi-saga med Askungen som cyborg.

Av: Meyer, Marissa
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2012
Låna

Precis som i den traditionella sagan om Askungen är huvudpersonen i Cinder en föräldralös flicka, som lever med sin elaka styvmor och två styvsystrar. I den här versionen heter Askungen Cinder och är en cyborg. Hon lever i en stat kallad Östra Samväldet, någon gång i en avlägsen framtid.

Andra klassens medborgare

Som cyborg ses Cinder som en andra klassens medborgare och behandlas nedlåtande av de riktiga människorna. Hon gör vad hon kan för att dölja vem hon är. Som cyborg riskerar Cinder dessutom att tvingas offra livet som försöksperson. Östra Samväldet har drabbats av en dödlig och mycket smittsam pest, och forskarna behöver försökspersoner för att hitta ett botemedel. Det finns ett lotterisystem för att välja ut vilka cyborger som ska få "äran" att offra sina liv i kampen för ett botemedel. Hittills har Cinder klarat sig.

Ett oväntat besök

Cinder arbetar som mekaniker, med lagning av androider som specialitet. Hon är känd för sin skicklighet, men får slita hårt för att tjäna ihop pengar till styvmodern och styvsystrarna. En dag kommer helt oväntat Kai, den beundrade prinsen i Östra Samväldet, till Cinders lilla verkstad. Han har en android som hovets mekaniker inte kunnat laga och har hört ryktas att Cinder är stadens skickligaste mekaniker. Prinsen berättar inte hela sanningen för Cinder, och hans besök är bara början på en rad händelser som kommer att vända upp och ner på hennes liv.

Dunkla minnen från barndomen gör sig påminda och Cinder kan inte ens vara säker på vem hon själv är längre. Inte nog med det. Kungen, prins Kais far, är döende i pesten, och den maktgalna drottningen av månfolket hotar att starta krig mot Jorden. Och vad vill prins Kai henne, egentligen?

Sagor från framtiden

Cinder är den första delen i Månkrönikan, Marissa Meyers sci-fi-serie med sagotema. Scarlet heter den andra delen. Cinder finns då fortfarande med i handlingen, men där är istället Rödluvan huvudperson. Visserligen en Rödluvan som inte har mycket gemensamt med den rara lilla flickan som går med mat till sin mormor. En tredje och fjärde del i Månkrönikan är planerade, så om du tycker om Cinder och Scarlet har du något att se fram emot!

 

Cress

Av: Meyer, Marissa Tipsat av: Andrea Ejelöv

För att stoppa drottning Levana behöver Cinder, Scarlett och deras följeslagare hjälp av Levanas egen mästerprogrammerare. Problemet är att de måste rädda henne från en satellit som går i omloppsbana runt Jorden.

Divergent

Av: Roth, Veronica Tipsat av: Annika Edlund

Beatrice är 16 år och vet att hon snart tvingas välja en falang för resten av sitt liv. I flera veckor har hon oroat sig för vad lämplighetstestet ska rekommendera. Blir det De osjälviska, De ärliga, De lärda, De fridfulla eller De tappra.

Ful

Av: Westerfeld, Scott Tipsat av: Sara Johansson

Hur skulle världen se ut om det inte fanns några alldagliga eller fula människor? Om alla helt enkelt var snygga.