Burton & Swinburne in the strange affair of Spring-Heeled Jack

I ett 1800-talets London där historien tagit en annan vändning söker en äventyrare efter skrämmande skepnader.

Mark Hodders debutroman utspelar sig i London 1861. Men det är inte det London vi känner igen från historieböckerna. Historien har tagit en annan gång. Mekaniska gatsopare, muterade brevpapegojor och ett flertal andra bisarra företeelser rör sig i storstadens myller. Begreppet victorianskt är okänt eftersom drottning Victoria mördades i ung ålder. Istället befinner vi oss i den albertinska eran.

Steampunk med en twist

I denna omtumlande värld får äventyraren och forskningsresanden Sir Richard Francis Burton ett prestigefyllt uppdrag från premiärministern. Han tilldelas obegränsade resurser för att undersöka en mystisk glödande, styltförsedd man som antastar unga flickor. I samband med det ombeds han även att spåra upp försvunna sotarlärlingar som sägs ha rövats bort av märkliga varulvsliknande varelser.

Spåren leder honom till sist till en märklig konspiration där vi får stifta bekantskap med några av den tidens mest berömda personer, bland annat Charles Darwin och Florence Nightingale. De beter sig dock inte riktigt som vi förväntar oss.

The strange affair of Spring-Heeled Jack kan närmast beskrivas som steampunk med en twist eftersom den också bygger på tidsreseparadoxer samt en del annat som inte kan avslöjas här då det blottlägger för mycket av bokens hemligheter.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Lennart Kihlberg den 12 januari 2011