Brobyggarna

Tre fiskarpojkar får jobb på en industri i Bergen när deras far förolyckats till sjöss. Av en slump upptäcker man att de har en otrolig begåvning för det tekniska, men hur ska tre fattiga pojkar kunna utveckla det?

Jo, de får utbildningen betald av industriägarna om de lovar att komma tillbaka och bygga järnväg mellan Bergen och Oslo. Valet är inte särskilt svårt och många år senare utexamineras bröderna som diplomingenjörer vid universitetet i Dresden.

Trovärdigt och aldrig tråkigt

Det är dock bara äldste brodern som återvänder till Norge för att påbörja det mest storartade projektet någonsin i Norges historia. Kärleken har vänt upp och ner på brödernas planer och fått två av dem att fly till en annan tillvaro.

1900-talet har kallats det mest händelserika århundradet och det är dess början som Jan Guillou skissat på. Samhället genomgår en stor förändringsprocess och i början av århundradet fanns en stor framtidstro och tro på människan och tekniken. Framtiden är ljus, tekniken kommer att omöjliggöra alla krig och Europas ingenjörer ska frälsa Afrika.

Det är lätt att bli sarkastisk i efterhand, vi som vet hur det blev, men Jan Guillou beskriver deras tankar väldigt trovärdigt. Jag älskar den här typen av historiska romaner. Det blir aldrig faktamässigt och tråkigt för mig. Tomas Bolme läser och det gör han med den äran. Det lyfter historien ännu lite mer och jag längtar efter fortsättningen.

 

Giganternas fall

Av: Follett, Ken Tipsat av: Jon-Isac Svanefjord

1900-talshistoria är hetare än någonsin. Precis som Jan Guillou har walesaren Ken Follett startat en ny bokserie om det mäktiga århundradet.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Helen Forsberg den 16 juni 2012