Brandvakten
Ett litterärt reportage om den stora skogsbranden i Västmanland 2014. Spännande och skrämmande skildring som placerar in katastrofen, som tog ett människoliv och ödelade miljontals kvadratmeter skogsmark, i ett större sammanhang.
Det är torrt och varmt i skogen, brandrisken är förhöjd. När det slår gnistor från en markberedare börjar det brinna i trakterna norr om Seglingsberg i Västmanland. Det är inte ett oväntat scenario, inte förrän branden får fäste och den av olika anledningar får tid att breda ut sig. Följderna kommer att bli katastrofala.
Människans påverkan
Sven Olov Karlsson är journalist och författare med hus och skog i området som eldhärjades. I sin dokumentärberättelse Brandvakten berättar han om förloppet, dess aktörer och bakomliggande faktorer. Det är både intressant och skrämmande läsning.
Skogsbränder står idag för 40 procent av Jordens koldioxidutsläpp, samtidigt innebär klimatförändringarna ytterligare risk för allvarliga och svårsläckta skogsbränder. Människans påverkan är tydlig, framtidsutsikterna dystra om inget förändras.
En skogsindustri som styrs av kortsiktiga ekonomiska intressen, där maximerad vinst sätts före hållbarhet och brandsäkerhet, rimmar illa med en kommunalt finansierad räddningstjänst med minskande resurser och sparbeting.
Små och stora perspektiv
Sven Olov Karlssons bok är spännande och informativ, ett litterärt reportage som kan ses som ett viktigt inlägg i samhällsdebatten. Den lyckas också förmedla både stora och små perspektiv på vardagliga frågor såväl som mer existentiella. Språket och tonen är distanserat poetisk, intervjupersonerna nästan aldrig direkt citerade, men berättelsen berör och skapar eftertanke.