Bröllopsresa

Jean är trött på sin tillvaro och bryter sig ur den. I processen stöter han åter på ett livsöde som berört honom.

Som 20-åring möter Jean ett par som tar honom under sina vingar för ett dygn. Trots att det blir en flyktig bekantskap gör de ett djupt intryck på honom. Genom sitt sätt att vara och sina berättelser intresserar han sig efterhand för deras livshistoria.

Upptäcktsreser i knapphändiga spår

När Jean många år senare tröttnat på sin tillvaro som äventyrare och resejournalist låter han plötsligt bli att göra en resa som förväntas av honom. Efter ett hastigt stopp i Milano återvänder han till Paris och tar in på hotell.

Den slumpmässiga resan till Italien får honom att återigen börja tänka på paret han mötte som ung, Ingrid och Rigaud. Istället för att upptäcktsresa i Sydamerika gör han det i parets spår i Paris. Jean rannsakar sitt minne och läser igenom de anteckningar han fört om dem, med Ingrid i fokus.

Både Ingrids och Rigauds öden kantas av ett abstrakt mörker och det lilla vi får veta fängslar. På sätt och vis speglar sig Jean i dem eller så är de bara ett alibi för hans egen verklighetsflykt. Bröllopsresa är en roman som bär på ett djup bortom sina 150 sidor.

Bonjour tristesse

Av: Sagan, Françoise Tipsat av: Anna Sahlén

Cécile och hennes pappa Raymond för en bekymmerslös tillvaro till den dag Anne kliver in i deras liv.