Bröderna Benzinis spektakulära cirkusshow

Genom 90-åriga Jacob Jankowskis minnen berättas en fängslande historia från en svunnen era ur den amerikanska historien.

I hjärtat av Amerika, mitt under 1930-talets stora depression, har Jacob förlorat sina föräldrar i en tragisk bilolycka. Ung och upprörd kastar han sig på ett förbipasserande tåg som av en slump bär på Bröderna Benzinis spektakulära cirkusshow.

Djurskötare med insyn

Jacob, som studerat till veterinär, blir anställd av cirkusen som djurskötare. Det dröjer inte länge innan han dras in i cirkusens märkliga värld. Han dras särskilt till Marlena, cirkusens stjärnryttarinna som är gift med den charmiga, men grymma cirkusdirektören August.

Elefanten Rosie köps för att rädda cirkusen, hon var tänkt att bli den nya spännande attraktionen, men det verkar som att Rosie inte kan dresseras och August behandlar henne med yttersta grymhet. Jacob lyckas dock vinna elefantens förtroende och det skapas en fin vänskap emellan dem.

Mer än cirkus

Sara Gruen har skrivit en fängslande historia med färgstarka karaktärer och relationer i en fascinerande miljö.

Den här boken blev en stor succé i USA, där den vann flera priser och även blev filmatiserad. I Sverige däremot tycks boken inte ha hittat lika många läsare. Är det den svenska titeln som inte är lika lockande? Bokens engelska titeln, Water for Elephants, är en bättre titel tycker jag. Eller är det kanske cirkusämnet som inte engagerar en svensk publik?

Jag är inte alls någon stor cirkusälskare, men tyckte om denna roman som handlar om mycket mer än cirkusen.

Mississippi

Av: Jordan, Hillary Tipsat av: Gith Kvarnström

En historia om rasmotsättningar och hopplöshet men också om kärlek och vänskap över alla gränser.

En skörd av tårar

Av: Danticat, Edwidge Tipsat av: Anne Alenbro Lindström

Sättet att uttala ordet persilja röjer en haitiers härkomst. För många innebar det slutet...