Brännmärkt

Adelines vardag är tuff, men hon är fortfarande tacksam att det inte är värre. Så händer något som förändrar hennes liv för alltid. Brännmärkt skildrar ett dystopiskt samhälle, precis som i Hungerspelen.

Välkommen till Imperiet; en värld, fyra zoner, tio rang. Efter hundratals år av naturkatastrofer måste samhället hållas strikt för att kunna hushålla med de begränsade resurserna. Det finns ingen demokrati, den högsta rangen tar alla beslut och soldater genomför dem.

Förbjuden vänskap

Vi får följa Adeline Theta som är i rang åtta och jobbar tillsammans med sin familj på slakteri. Det är ett hårt jobb och räcker inte till att få mat på bordet varje dag. Adeline är ändå tacksam att hon inte är i en lägre rang som har det ännu värre. Hon har en vän i en annan rang, som hon träffar sent på nätterna. Det är strikt förbjudet och aldrig har vänskap varit så dödlig.

Brännmärkt skildrar ett dystopiskt samhälle och en händelse som kommer att förändra Adelines liv för alltid. Men även om hennes värld förändras är hon fortfarande en tjej och författaren beskriver hur hon på ett nytt ställe får mens och är tvungen att leta upp något att hindra att hon blöder igenom kläderna.

En debutroman av Lizette Edfeldt som tidigare jobbat som journalist. En bok för dig som tyckte om Hungerspelen.

Läs också

  1. Sveket

    Av: Poznanski, Ursula Tipsat av: Annika Kimmel

    Är Ria en förrädare? Följ med genom ett kallt och kargt Europa i en dystopisk framtidsskildring.

  2. Oönskad

    Av: Malley, Gemma Tipsat av: Åsa Zetterström

    Året är 2140 och människorna dör inte längre. Åtminstone inte om de är önskade. För att inte jorden ska bli överbefolkad är det nämligen förbjudet att föda barn. De barn som trots allt föds stämplas som oönskade.