Borta bäst

En medelålders kvinna bor i sin bil på Ikeas parkering i en tankeväckande och roande roman.

Vi som minns Sara Kadefors tidigare roman Fågelbovägen 32 som en mycket annorlunda, fängslande och oförutsägbar bok har väntat med spänning på fler. Hennes nya Borta bäst gör mig inte besviken, tvärtom. Det är en bok som fastnar i ens hjärnveck.

Inte som någon annan bok

Redan efter första sidorna står det klart att inte heller denna bok liknar någon annan. För här presenteras Sylvia, en elegant, välsminkad, medelålders kvinna boende i sin bil på Ikeas parkering. Bara det gör ju att man hajar till – "Oj, vad är detta för en bok?".

Sylvia har vissa rutiner under dagen som gör att hon kan överleva i sin bil helt utan pengar. Hon dricker gratiskaffe och äter i smyg upp kvarlämnad mat på Ikeas restaurang. Hon sover några timmar i en lite undanskymd säng på Ikeas sängavdelning.

Hon tvättar och sminkar sig på toaletten, om hon inte slår på stort och diskret följet efter någon klass in på badhuset till synes som en medföljande lärare. Sedan strosar hon mest runt hela dagen medan hon gör olika reflektioner. Hon verkar skärpt och helt normal men man förstår ju att någonting är alldeles, alldeles fel, att något har hänt som vänt upp och ner på hela hennes liv.

Roande och tankeväckande läsupplevelse

Sylvia försöker in i det längsta hålla skenet uppe med sina dyra snygga kläder, märkesväskor och välsminkade ansikte. Så möter hon nya människor, några från samhällets skuggsida och successivt förändras hennes inställning till livet, till pengar, vänner, lagligt och olagligt.

Efter att med stor nyfikenhet ha plöjt sida efter sida så ges en snutt förklaring här och en snutt där. Hela tiden befinner sig läsaren i spänd förväntan på SVARET. Men innan det ges är boken en roande, tankeväckande läsupplevelse präglad av Sara Kadefors cyniska och bitska humor.

Under hela boken så har du som läsare ingen aning om vad nästa sida ska innehålla. Härligt! Ett tips är att lyssna på denna bok i som E-ljudbok, Ljudbok på CD eller Mp3. Sara Kadefors läser själv och hon gör det bra.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Birgitta Berggren den 11 augusti 2010