Borne

I ruinerna av en namnlös stad försöker Rachel överleva dess många hot. Under en av sina expeditioner efter förnödenheter hittar hon en okänd organism.

Av: VanderMeer, Jeff
Språk: Engelska
Publiceringsår: 2018
Låna

Världen är förorenad och opålitlig. Den är fylld av bioteknik som gått bärsärk, mänskliga experiment som slagit fel och blivit farliga. En monstruös björn utgör ett påtagligt hot, liksom en ominös karaktär som går under namnet The magician.

Postapokalyptiskt pussel

Rachel är en överlevare och sopsamlare. Hon håller fort i ett gammalt lägenhetskomplex tillsammans med Wish, liksom Rachel en ensamvarg. De har en relation men utan att helt lita på varandra. 

På dagarna turas de om att ge sig ut i staden för att samla nyttosaker, mat och förnödenheter. Under en av sina expeditioner stöter Rachel på en levande organism som hon tar hem. Borne, som hon döper den till, kommer att omkullkasta tillvarons sköra balans på flera plan. 

Liksom i Jeff VanderMeers Annihilation-serie blir berättelsen ett pusselläggande, en strävan efter att förstå sakers tillstånd och vad som föregått dem genom de fragment som framkommer. Det är en intrikat postapokalyptisk värld som målas upp, fylld av existentiella frågetecken och fascinerande detaljer. 

Fler tips

  1. Annihilation

    Av: VanderMeer, Jeff Tipsat av: Lennart Kihlberg

    Ännu en expedition ska bege sig till Area X. Alla tidigare expeditioner har slutat med att medlemmarna försvunnit eller dött.

  2. Station eleven

    Av: St. John Mandel, Emily Tipsat av: Anna Sahlén

    Livet i civilisationens efterspel skildras i en berättelse som aldrig förlorar greppet om sin läsare.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Sahlén den 8 mars 2019