Boken om mig själv

Ett personligt tidsdokument skrivet av en medlem i punkgruppen Tant Strul.

Jag har alltid haft en romantisk bild av det sena 1970-talet och det tidiga 1980-talet. Det som var punkens tid i Sverige. Klart att jag då med stort intresse tar mig an Boken om mig själv vars kärna kretsar kring just detta.

Söker sig till musiken

Kajsa Grytt har skrivit en bok om sitt liv. Det är en högst personlig, ganska naken berättelse om en stockholmstjej som blir en av punkens förgrundsfigurer, och om vad som händer innan och efteråt.

Hon och hennes bror växer upp på Söder med två konstnärliga föräldrar. Den unga Kajsa Grytt är vaken för nya intryck och letar upp likasinnade. Det leder in henne i musiken och till relationer för livet. Tant Strul bildas 1980.

Boken utspelar sig parallellt vid olika tidpunkter som långsamt närmar sig varandra. Hela tiden fördjupas bilden av författaren som berättar om sina passioner och delar sina resonemang med läsaren. Hon berättar om relationer hon har. Om hur de rasar och hur hon rasar av detta. Sin dåliga självkänsla. Livet i närheten av droger och missbruk, både privat och i arbetet.

Ett Sverige i förändring

Kajsa Grytt lämnar aldrig musiken men hon beskriver hur hon som kvinna hamnar i periferin och verkligen måste kriga för att få uppmärksamhet och skivkontrakt när hon inte längre befinner sig i rampljuset och när hon blir äldre.

Boken om mig själv är ett spännande tidsdokument. Kajsa Grytt betraktar ett Sverige som förändrats på flera olika sätt. Hon är radikal. Hon gör sin grej. Andras ord kan lätt ta ned henne, men hon är sin egen värsta kritiker. Det är intressant läsning, ibland rolig och livsbejakande ibland riktigt tung och mörk. Och Kajsa Grytt tuggar på, fortsätter framåt. Går sin egen väg.

Ibland är minnena fragmentariska och bleka. Ju längre fram mot nutid hon kommer desto mer klarnar det. Det finns en trovärdighet i det bristande minnet och även de gånger som några detaljer saknas förmedlar orden tydliga känslor.

Bok med soundtrack

Kajsa Grytt delar med sig av punkscenen inifrån. Det är många kända namn från Musiksverige som nämns i förbifarten. Som spelar i någon konstellation eller stjäl hennes hjärta, kanske både och.

Boken hade också ett soundtrack. Våren 2011 släppte Kajsa Grytt sitt album Kvinna under påverkan som fått fina recensioner.

Just kids

Av: Smith, Patti Tipsat av: Wiveca (Vicky) Uhlander

I sin memoarbok målar Patti Smith upp en levande bild av en omvälvande och legendomsusad sfär.

Bossypants

Av: Fey, Tina Tipsat av: Anna Sahlén

En läsvärd och underhållande självbiografi från en av USA:s lysande humorstjärnor.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Sahlén den 27 maj 2011