Boken om Kim Wall

Kim Wall ville berätta den lilla människans historia och därmed belysa de stora skeendenas konsekvenser i vår globaliserade värld.

Journalisten Kim Walls mamma Ingrid Wall skriver sin dotters historia. Det är en hyllningsbok till ett barn som växer upp med världen för sina fötter och som helhjärtat tar sig an den, tills hon blir mördad. 

Stävjar sensationalismen

Det är också en berättelse om ett konstruktivt sätt att bemöta sorgen och förtvivlan när det värsta tänkbara inträffar. I kärleken och omtanken paret Wall möter efter sin dotters död inleder de arbetet med en minnesfond. Med målet att verka för journalistik i Kims anda. 

Boken lyckas även stävja sensationalismen som omgärdar hennes död. Med fokus på människan Kim Wall,  journalisten, dottern, vännen, ger den henne konturer och innehåll bortom löpsedlarna. Det är läsvärt, men jag önskar så att det hade varit Kim Wall som skrev sin bok istället. Hennes perspektiv lyser med sin frånvaro. 

För den som vill läsa Kim Walls reportage finns en bra samling på webbplatsen Remembering Kim Wall

Våra texter

 1. Sanningssägaren Anna Politkovskaja

  Artikel Skrivet av: Anna Östman

  Anna Politkovskaja och många av hennes kollegor har offrat sin personliga säkerhet för att föra vidare vittnesmål om krigsförbrytelser och förföljelse i Ryssland. Ett land som formellt betecknas som en demokrati.

 2. The red parts

  Tips Av: Nelson, Maggie Tipsat av: Anna Sahlén

  Rak och uppriktig biografi som lyfter ett mord och dess följder utan effektsökeri.

 3. Bön för Tjernobyl

  Tips Av: Aleksijevitj, Svetlana Tipsat av: Anna Sahlén

  Kan den lilla människan överleva den destruktiva mänskligheten?

 4. The white album

  Tips Av: Didion, Joan Tipsat av: Anna Sahlén

  En essäsamling som insiktsfullt förmedlar tidsandan från amerikanskt 1960-tal.

 5. Att bära med sig världen

  Artikel Skrivet av: Anna Sahlén

  Riktigt bra reportageböcker fängslar läsaren från början till slut och sprider kunskap om omvärlden. Inom reportagejournalistiken arbetar litterära tungviktare såväl som reportrar med livet som insats.

 6. Brandvakten

  Tips Av: Karlsson, Sven Olov Tipsat av: Anna Sahlén

  Ett litterärt reportage om den stora skogsbranden i Västmanland 2014. Spännande och skrämmande skildring som placerar in katastrofen, som tog ett människoliv och ödelade miljontals kvadratmeter skogsmark, i ett större sammanhang.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Sahlén den 13 maj 2019