Blybröllop

Underfundig berättelse om en kvinna som tar kontroll över sitt liv efter att i ett halvt liv ha fogat sig efter sin man.

Huvudpersoner i boken är Irene och hennes make Horst. De har varit gifta i 39 år och har två vuxna utflugna barn. Irene har under alla år fogat sig efter sin man, anpassat sig och avstått sina egna intressen. Irene arbetar som bibliotekarie och har ett stort intresse för litteratur. Något som hennes make, elektrikern, avfärdar som trams.

En mordisk idé

En dag när Irene rotar bland gamla saker i källaren hittar hon en låda där det ligger några blyband. Sådana som brukade användas som tyngder i fållen till gardiner. Irene får en idé till hur hon ska ta tillbaka kontrollen över sitt liv. Hon inser att Horst varit så dum mot henne i alla år att han inte förtjänar en skilsmässa. Däremot förtjänar han att bli förgiftad till döds.

Irene fjärrlånar och läser allt hon kan komma över som handlar om bly och blyförgiftning. Det blir en lärorik resa för henne inom kemins domäner.

Roligt och intressant

Berättelsen är skriven med underfundig humor och påminner om en skröna. Samtidigt får Sara Paborn i berättelsen med tankeväckande frågor som till exempel hur mycket man har rätt att förvänta sig av sitt liv? Intressant är det också att följa Irenes förvandling och inre resa när hon går från att vara underdånig hustru till att helt och fullt ta kontroll över sitt eget liv.

Liknande böcker

 1. Tuppen är död

  Av: Noll, Ingrid
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1993
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från tyska och jiddisch
  Finns som: Bok
 2. Den ljuva giftkokerskan

  Av: Paasilinna, Arto
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1993
  Klassifikation: Finsk-ugrisk och altaisk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 3. Potensgivarna

  Undertitel: roman
  Av: Brunk-Holmqvist, Karin
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1997
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Annika Eriksson den 14 juli 2017