Blackout

"När min hjärna blev min fiende" är den mycket passande undertiteln på den här både skrämmande och intressanta självbiografin.

Av: Cahalan, Susannah
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2013
Låna

Susannah Cahalan är 24 år och arbetar som reporter på New York Post när hon drabbas av en så gott som okänd hjärnsjukdom, som kommer att nästintill radera flera månader av hennes liv ur minnet. För att återskapa tiden som gått förlorad och kunna skildra den, har hon bland annat intervjuat anhöriga, sjukhuspersonal och läkare och lagt ett pussel av deras berättelser.

Skrämmande personlighetsförändring

Sjukdomen kommer smygande och till en början förstår varken hon själv, hennes omgivning eller läkaren att hon drabbats av en allvarlig sjukdom. Det börjar med att hon inbillar sig att hon fått två vägglusbett på armen, men snart blir vanföreställningarna allt svårare och hon genomgår en skrämmande personlighetsförändring.

Hon drabbas av paranoia, hallucinerar och gör och säger saker som känns helt främmande för henne själv. Som om inte det räckte börjar hon dessutom få epileptiska anfall, hennes talförmåga försämras, hon får svårt att resonera logiskt och att minnas saker.

Sökandet efter en förklaring

Till sist är Susannahs fysiska och mentala tillstånd så allvarligt att hon måste tas in på sjukhus – men läkarna kan inte säga vad hon drabbats av. De famlar efter förklaringar och provar olika behandlingar, samtidigt som hon blir allt sämre. Själv är hon inte riktigt medveten om vad som händer henne längre. Hennes anhöriga får allt svårare att känna igen den "gamla" Susannah och börjar undra om hon någonsin kommer att komma tillbaka igen.

Skildringen av kampen för att hitta en förklaring och en behandling som kan få Susannah att åter bli sig själv igen är spännande som en thriller, och inte så lite skrämmande!

Patient

Av: Watt, Ben Tipsat av: Anna Sahlén

En självbiografisk och känsloväckande berättelse om hur mötet med sjukdom och dödlighet kan göra livet mer närvarande.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Hanna Widman den 21 januari 2015