Bitterfittan

Boken har en provocerande titel, men kan inte bli mer passande inser jag då jag läser boken. Det är lätt att bli bitter då man tänker på livets orättvisor. Kärnfrågan är hur vi någonsin ska kunna få ett jämlikt samhälle, när vi inte ens klarar av att leva jämställt med dem vi älskar?

Den omtalade boken Bitterfittan behandlar svåra frågor som identitet, arv och jämlikhet, men med en stor del humor. Träffsäkert beskrivs hur föräldraskapet innebär så olika saker för män och kvinnor.
 
Huvudpersonen är 30-åriga Sara som känner sig lurad av kärleksmyten och bitter över sina livsval. Men boken handlar om så mycket mer och målet att inte be om ursäkt för att man vill äga sitt liv och sin själ.
 
"Jo jag är bitter. Jag är bitter över att min första tid med Sigge blev så olycklig och orolig. Jag är bitter över att vi inte kunde mötas och hjälpa varandra när vi behövde det som mest. Att Johan svek mig när jag behövde honom som mest. Att jag svek Johan när han behövde mig som mest. Jag är bitter över att jag knappt vågar använda ordet svek när jag berättar om allt det här. Jag är bitter över att vi blev som alla andra par som får barn, alla dem som jag läst om, alla som berättat och vittnat om hur jämställdheten försvann när barnen kom. Jag är bitter över att inse att vi inte är jämställda längre - kanske var vi aldrig jämställda överhuvudtaget?"
 

En bok att känna igen sig i, skratta och gråta till.

 

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Madeleine Svensk den 31 maj 2007