Bete sig

När allt och alla plötsligt förändras, hur ska man då bete sig? Får man ensam flytta ut till en stuga mitt i ingenstans fast man bara är runt 20 år?

Av: Jones, Linda
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2019
Låna

När 20-åriga Stina kommer hem från ett års jobb i Norge och en Thailandsresa med bästa vännerna Hanna och Ellen så är allt annorlunda hemma. Pappa tittar inte Stina i ögonen och mamma har börjat måla naglarna. Först förstår inte Stina någonting, men när hon berättar att hon har sökt in till läkarprogrammet slappnar föräldrarna av och berättar - de ska skiljas.

När allt vänds upp och ner

Alla säger att Stina borde vara glad att det hände nu och inte när hon var liten. Men varför skulle det vara bättre nu? Det gör ju fortfarande lika ont. Plötsligt vänds världen upp och ner och Stina vill varken söka jobb eller börja plugga.

Samtidigt börjar bästa vännerna planera för jobb och barn, och mamma introducerar sin nya kille, och pappa skämtar inte längre. Det blir för mycket för Stina. Hon vill bort från allt och alla.

En stuga mitt i ingenstans

Hon bestämmer sig för att en stuga utan el och utan vatten mitt ute i ingenstans är precis vad hon behöver. Skog, ensamhet, tystnad och vedhuggning. En vardag där hon måste klara sig själv och inte behöver svara på alla sms och samtal om vad hon borde göra. Alla i hennes omgivning avråder henne från att åka men Stina måste. Hon packar en ryggsäck med kläder och mat och tar bussen till en enslig stuga, precis vid foten av fjället. Men hur klarar man av att ensam sköta en stuga när ens armar är tunna som pinnar och ens händer är utan valkar? 

Hyllning till naturen

Bete sig är en underbar roman riktad till unga vuxna, men som utan problem kan läsas av vuxna också. Utöver att handla om hur en människa går sin egna väg är Bete sig också en hyllning till skogen, fjällen och naturen. Känslorna och tankarna Stina har över att befinna sig mitt i processen att bli vuxen och starta sitt egna liv är så igenkännande och äkta att jag tar med mig henne även långt efter jag har läst ut boken. 

Bete sig är Linda Jones första roman. Hon är till vardags journalist för SVT i Luleå, men har i skrivande stund tagit tjänsledigt för att skriva på sitt andra bokmanus.