Besatta

Författaren Elif Batuman skriver om hur hon blir besatt av rysk litteratur och delar med sig av sina erfarenheter och kunskaper på ett underhållande sätt.

Av: Batuman, Elif
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2012
Låna

Ibland får ett bokomslag läsaren att vilja läsa en bok, men någon gång kan det ge motsatt effekt. Det senare skedde när jag först såg denna bok – Elif Batumans Besatta. Underrubriken gjorde mig intresserad, äventyr med ryska böcker och de som läser dem, men seriebilderna på omslaget signalerade någon slags skämtbok. Boken blev omnämnd när författarens prosadebut kom ut 2018Idioten, och det fick mig att vilja läsa den trots omslaget.

Studier och resor

Originaltiteln, The posessed är liksom Idioten lånade från Fjodor Dostojevskijs romaner med samma namn. På svenska heter dock boken som Besatta refererar till Onda andar.

Elif Batuman skriver om sig själv, hur hennes drömmar om att bli författare får henne att börja studera rysk litteratur på universitetet. Omständigheter gör att hon fastnar där i många år, hon blir besatt.

Vi får följa henne på resor till Ryssland och Uzbekistan, träffa gamla släktingar till Isac Babel och Lev Tolstoj. Hon skriver underhållande och delar samtidigt med sig av sina kunskaper, och om olika litteraturteorier om de ryska mästarna. Besattheten smittar av sig.

Våra texter

 1. Rysk litteratur i Sverige

  Artikel Skrivet av: Anna Sahlén

  Har det verkligen varit fruktansvärt i varenda sekund för varje ryss som någonsin levt? Knappast. Men ibland kan litteraturen få oss att tro det.

 2. Brott och straff

  Tips Av: Dostojevskij, Fjodor Tipsat av: Jesper Salander

  Klassikernas klassiker. Kan vem som helst bli en mördare? Fjodor Dostojevskij bjuder på en tung tegelsten av ångest och tänkvärd mardrömsstämning.

 3. Först bland "de stora ryssarna"

  Artikel Skrivet av: Örjan Westberg

  Absurdist, realist, mystiker och samhällssatiriker. Nikolai Gogol var en av den ryska litteraturens pionjärer. Eller som Fjodor Dostojevskij uttryckte det: "Alla är vi skakade ur Gogols kappa".

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Magnus Kronlund den 31 januari 2019