Berget

En grym berättelse om skuld och försoning i 1950-talets Algeriet.

Av: Pancrazi, Jean-Noël
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2016
Låna

Den åldrande berättaren minns sin uppväxt i Algeriet på 1950-talet. Självständighetskriget pågår, det är brutal terror från både algeriska och franska soldater. Ändå finns den där, barndomens sorglöshet och lekfullhet. Berättaren är 10 år och varje dag är ett spännande äventyr.

En dag svänger en liten flakbil in på gatan där de leker. Chauffören frågar om de vill följa med upp mot bergen, där finns mycket spännande att göra. Alla barnen hoppar upp på flaket, utom berättaren. Några dagar senare hittas barnen med avskurna halsar.

Flykt och nya prövningar

Situationen i Algeriet är ohållbar och berättaren och hans föräldrar flyr därför brådstörtat till Frankrike, där en ny tid av svåra prövningar väntar. Utanförskap, rastlöshet, hemlängtan, och så den stora skulden, varför lever jag när mina vänner dog?

Den här boken griper tag i läsaren från första början. Trots ett litet omfång på under 90 sidor så ryms här en hel levnadsberättelse. Språkligt och innehållsmässigt är det ett starkt sug i berättelsen som gör det svårt att sluta läsa. Uppväxt under krig och kaos är brutalt aktuellt även idag.

Författaren har skrivit många prisbelönta böcker, men detta är den första som översatts till svenska. Det är bara att ta av hatten för Grate förlag, som hittar så många pärlor i bokfloden.

Om det var krig i Norden

Av: Teller, Janne Tipsat av: Andrea Ejelöv

En diktatorisk regering har tvingat dig från ditt hemland. Du är inte välkommen i asyllandet och du räknas som en tredje klassens medborgare som stjäl arbete och pengar från de inhemska medborgarna. Varje dag längtar du hem - till Sverige innan kriget.

Nelly Sachs satte ord på det ofattbara

Skrivet av: Hans Millgård

Nobelpristagaren Nelly Sachs kom som flykting till Sverige 1940. Sitt judiska arv och sina mörka erfarenheter bar hon sedan med sig genom livet. De kom att prägla hennes skrivande som utgörs av smärtsam, glödande poesi med hopp om försoning.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Mats Enarsson den 15 juli 2016