Belzhar

För att komma ur sin sorg får 16-åriga Jam åka till internatskola för känslomässigt instabila tonåringar. Det blir en omvälvande upplevelse.

Av: Wolitzer, Meg
Språk: Engelska
Publiceringsår: 2014
Låna

Jam försvinner in i sig själv när hennes pojkvän dör. Hennes föräldrar skickar sin dotter till en internatskola i Vermont, där alla elever på något sätt gått igenom svårigheter. Skolan, The Wooden Barn, har ingen kontakt med yttervärlden. Mobiltelefoner är inte tillåtna och det går inte heller att använda Internet.

En väg till en parallell värld

Jam är en av fem elever som blir uttagna till skolans specialkurs i engelska. Ryktet säger att det är en omvälvande och livsavgörande kurs men ingen vet riktigt vad den innebär.

Den här terminen ska den lilla gruppen studera Sylvia Plath och hennes författarskap. Det ingår också i kursen att skriva dagbok. Enligt läraren Mrs. Quenell för att de ska kunna gå vidare.

Jam har ingen lust att skriva om vad som hänt henne, tills hon en kväll prövar. Dagboken blir en väg in i en tillvaro där inget ont ännu hänt. Där hon får chansen att andas ut, att leva en stund i en tillvaro som ännu inte slagits sönder.

En liten grupp som delar en hemlighet

Är det samma sak för de andra, Sierrra, Casey, Griffin och Marc? Den lilla gruppen börjar träffas sent om kvällarna, trots att det är emot skolans regler.

Till en början är alla fem eleverna väldigt inbundna, men långsamt öppnar sig för varandra. De delar med sig av sina erfarenheter av personliga förluster och trauman. Men de delar också hemligheten om vad som händer när de skriver i sina dagböcker och försöker tillsammans förstå vad det betyder och hur de ska hantera det.

Belzhar handlar om sorg och förlust, om olycklig kärlek och lycklig kärlek, om vänskap och om att försöka gå vidare när något hemskt inträffat.

The bell jar

Av: Plath, Sylvia Tipsat av: Anna Sahlén

Esther Greenwood är en begåvad ung kvinna som insjuknar i depression. Hennes stympade tillvaro skildras plågsamt väl.

We were liars

Av: Lockhart, E Tipsat av: Anna Sahlén

Cadence Sinclair firar alla sina somrar ihop med kusinerna på en ö som deras morfar äger. Det är en idyll, så länge ingen utmanar familjens ideal.

The interestings

Av: Wolitzer, Meg Tipsat av: Anna Sahlén

Sex tonåringar träffas på ett sommarläger. Vi får följa deras vänskap genom livets väntade och oväntade vändningar.