Beloved

En gåva av en av mina mostrar, en pocket på engelska av Toni Morrison: Älskade (Beloved), som jag läste med andakt.

Av: Morrison, Toni
Språk: Engelska
Publiceringsår: 1987
Låna
Jag insåg att det inte alls var lätt för tidigare slavar att anpassa sig till friheten efter inbördeskriget. För dessa amerikaner var det nytt att vara fria, att ha ansvar över sin överlevnad, möjligheter (som kunde visa sig vara inga alls. Den enda "mall" som funnits var ett frihetsberövat liv.
 
Sethe heter en slav, en kvinna som lever på farmen Sweet Home. Hon rymmer från de fasansfulla förhållandena på gården, tillsammans med sina barn. Den yngsta dottern är så liten att hon inte fått ett namn ännu, hon kallas av Sethe bara för Beloved. Gårdens män hinner i fatt henne och i sin desperation försöker Sethe att mörda sig själv och sina barn. Hon lyckas bara med ett, den yngsta, Beloved.
 
När friheten senare når dem flyttar Sethe till ett hus, och när vi kommer in i boken bor hon där med sin äldre dotter Denver, en hund och - något mer. En ande, ett spöke, något som inte tycker om främlingar men som älskar Sethe.
 
Spöket är oresonligt och ilsket ena stunden, nöjt och belåtet den andra. Sethe och Denver har lärt sig att leva med det och tycka om det. Hunden går överhuvudtaget aldrig in i huset.
 
En dag dyker Paul D upp. Han bodde också på Sweet Home och Sethe blir glad över att han kommer. Spöket blir det inte. Paul D lyckas, efter en mycket plågsam och högljudd exorcism, att driva ut spöket. Hunden promenerar över tröskeln så lätt som ingenting. Sethe tycker att det är tomt men hon vänjer sig, och nu har hon ju Paul D också.
 
Så kommer en ung flicka på vägen - hon är barfota och nästan utan kläder. Hon kan knappt prata och hela hennes kropp är liksom lealös, men hon är på väg till Sethe. Hon får flytta in och Sethe slösar omtanke och kärlek på henne, denna halvvuxna flicka som bara är glad om Sethe är i närheten. Hon beter sig som ett litet barn och Sethe tar emot henne som ett sådant. Flickans namn är Beloved och hunden går återigen aldrig in i huset.
 
Boken är en mycket stark upplevelse och förutom mycket annat, en skildring av kärleken mellan en mor och hennes barn och en förståelse av den desperation Sethe måste ha känt inför utsikten att låta sina barn växa upp som slavar - en desperation som tvingar fram en sådan handling går inte med ord beskrivas

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Jenny Engström den 11 maj 2009