Batman: the Dark Knight strikes again

Uppföljaren till mästerverket The dark knight returns som blev hatad av många, men älskas av undertecknad.

Många läsare tyckte inte att The dark knight strikes again av Frank Miller levde upp till sin föregångare och den har ansetts som seriernas motsvarighet till Star wars-filmerna I-III. Jag är av en annan uppfattning, jag tycker den är riktigt bra.

Klara färger och kantiga poser

Tre år har gått efter händelserna i The dark knight returns och Bruce Wayne tränar tillsammans med Catgirl och de mutanter som gått över till hans sida. Världen styrs av Lex Luthor och Brainiac. Superman, Capitan Marvel och Wonder Woman tvingas jobba för regeringen. Hjältarna som länge lyst med sin frånvara börjar dyka upp igen, nu som en ungdomsrörelse.

Stilen är överdriven och kitschig och har drag av manga. The dark knight returns kan sägas ha startat hela trenden med en nedtonad mer realistisk typ av berättelser om superhjältar, men här möts vi av neon och en Superman som slåss mot en robotdinosaurie. Inte så konstigt att många läsare satte något i halsen när den kom men ingen kan anklaga Frank Miller för att upprepa sig. Färgsättningen är lite av en historia för sig men de klara färgerna och kantiga poserna tycker jag är ett av seriens starkaste kort.

Psykotisk och uppskruvad Batman

Batman är i Frank Millers händer mer psykopatisk än någonsin, hela berättelsen rör sig kring kampen mot etablissemanget. Boken har en utpräglad, medveten stil och ett annat tilltal än The dark knight rises, detta är mer en berättelse om hjältar och Justice League.

Stilen möjliggör en Batman som är uppskruvad till ett tempo som vi inte tidigare sett. The dark knight strikes again är egentligen raka motsatsen till The dark knight returns och därmed gör Frank Miller uppror mot det han själv var med och skapade.

Bokens tema mottogs inte så väl i USA när den kom, precis i samband med attackerna den 11 september 2001. Av den äldre publiken anklagades Frank Miller, inte helt utan grund, för att hänge sig åt förpubertala mansfantasier. 

Våra texter

 1. Batman: The dark Knight returns

  Av: Miller, Frank Tipsat av: Tommy Bildström

  En amerikansk serieklassiker där den åldrande och alkoholiserade Batman ställs mot Superman.

 2. Superman/Batman 1

  Av: Loeb, Jeph Tipsat av: Tommy Bildström

  En asteroid från Krypton är på väg mot jorden. USAs president, Lex Luthor, anklagar Superman och sätter ett pris på hans huvud. Ett både episk och personligt serieäventyr i en 1970-talsstil som förhoppningsvis också tilltalar den nya generationen.

 3. Superman: Red son

  Av: Millar, Mark Tipsat av: Tommy Bildström

  Ett rymdskepp med ett spädbarn från planeten Krypton landar i... Ukraina? I Mark Millars berättelse får vi möta en alternativ version av mannen av stål.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Tommy Bildström den 19 februari 2018