Batman: The dark Knight returns

En amerikansk serieklassiker där den åldrande och alkoholiserade Batman ställs mot Superman.

Av: Miller, Frank
Språk: Engelska
Publiceringsår: 2016
Låna

Batman: The dark Knight returns är en serie av författaren Frank Miller som kom ut 1987. Många anser att det är ett av det viktigaste bidragen till superhjältegenren och serien har blivit en stilbildare för superhjälteserier och lämnat avtryck i både film och spel.

När den släpptes 1987 kom den även ut på svenska. Då hette hjälten fortfarande Läderlappen och tidningen fick en censurstämpel på sig som förklarade att den inte var lämplig för personer under tolv år, vilket satte käppar i hjulet för undertecknad som vid nio års ålder helt enkelt fick be en äldre kamrat om ett "litterärt utköp".

En åldrande hjälte

I Frank Millers vuxna version av Batman möter vi en åldrande och alkoholiserad Bruce Wayne, som fortfarande kämpar med den demon eller mystiska varelse han funnit i grottan under Wayne Manor. Han har lagt kappan på hyllan, men runt omkring honom faller samhället sönder.

Ungdomsgänget som kallar sig mutanterna tar sakta men säkert över i Gotham och forna hjältar är förbjudna att involvera sig. Sakta men säkert växer vreden inom honom och snart är han tillbaka på gatan igen och sprider skräck hos brottslingarna.

En serieklassiker

Serien drar paralleller till den amerikanska frihetstanken, som Batman personifierar, och är fylld av symbolik. Superman får här representera staten som förespråkar kontroll. Förr eller senare så kommer dessa ideal att kollidera. Kampen mellan de två serie-giganterna har bland annat inspirerat den nya storfilmen Batman v Superman: Dawn of Justice.

När serien kom fanns det inget liknade och, trots att den har åldrats lite, sticker den fortfarande ut som ett unikt verk och jag rekommenderar den till alla serieintresserade. Eventuell censur slipper du förstås på biblioteket. Nu kan alla njuta av denna klassiker som verkligen satte ett avtryck i serievärlden och tillsammans med Watchmen räknas som en av de riktigt stora amerikanska serieklassikerna.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Tommy Bildström den 22 februari 2017