Barnhemmet

Barnhemmet drivs stenhårt av den stränga personalen. Barnen har olika bakgrund men alla får samma tuffa behandling. Plötsligt börjar de försvinna, ett efter ett. Vad är det som händer?

Av: Lidbeck, Cecilia
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2013
Låna

Edgar och Tekla Bjelkes barnhem drivs med mottot "disciplin, ansvar och konsekvens". Genom åren har de fått pli på hundratals vanartiga barn. Det är just därför som Fransciskas föräldrar placerar sin uppstudsiga dotter där.

Barnen kommer från alla sorters familjer och samhällsklasser. Nu bor där fjorton barn mellan fem och tretton år. De styrs med järnhand av tre hårdhudade lärarinnor och en sträng gymnastiklärare.

Olika bakgrund men samma villkor

Otto är föräldralös och rädd, kissar i sängen. De fattiga tvillingarna Harriet och Hedvig är syskon nummer åtta och nio i sin familj. Stiliga, artiga rikemanssonen Gilbert har skickats till barnhemmet för att lära sig veta hut. Kanske är han kär i Fransciska, den hårdhjärtade upprorsmakaren.

Alla barn behandlas likadant, lika illa. Allt går ut på "disciplin, ansvar och konsekvens". Omtanke och kärlek, det finns inte. Morgonexercis, arbetstjänst, lektioner, läxläsning och arbetstjänst igen. Samma sak, dag ut och dag in.

Plötsligt försvinner ett barn, ingen vet vart. Så ett till och ytterligare ett. Något ohyggligt pågår innanför barnhemmets låsta grindar. Rädslan växer.

Barnhemmet av Cecilia Lidbeck är en riktigt thriller. Läsaren ryser, hissnar och njuter.

Spindelbarnen

Av: Wessnert, Gudrun Tipsat av: Amanda, åk 6 Minervaskolan

När man väl börjat läsa, går det omöjligen att sluta!

Skogens systrar

Av: Dahlin, Petrus Tipsat av: Annika Edlund

Tom är killen från storstan som hatar att vara i föräldrarnas nya sommarstuga. Han läser och längtar till asfalten, medan föräldrarna reparerar och vill att han ska leka med kottdjur!

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Annika Edlund den 4 november 2013