Balladen om en bruten näsa

Bart och mamma bor i en sunkig etta. Hon vill att han ska boxas för att bli tuff. Själv älskar han operasång. I skolan är han luft för de flesta utom Ada. Hon hälsar på hemma till och med, men kan dessvärre inte hålla tyst om hur Bart har det. Snart vet alla.

Bart är döpt efter den lilla gula killen i The Simpsons. Han tränar boxning och blir nerslagen. Det är mamma som vill att Bart ska träna boxning. Så att han blir lite tuffare.

Älskar opera

Bart gillar konstiga saker, som pannkakor med bacon och stjärnfall i natten. Eller när mamma viskar snälla saker, men allra mest gillar han sång. Sång som kan krossa glas och som fyller hörselgångarna. Bart älskar opera.

Han och mamma bor i ett sunkigt hyreshus, i en liten etta. Bart har inget eget rum och det enda ställe där han kan vara i fred är på toaletten.

I skolan är Bart mest som luft för alla. När alla skulle berätta om sin hobby sa Bart att han samlade på bilder av massmördare. Bara för att få folk att hålla käften.

Fina Ada

Ada, den finaste tjejen i klassen, ger honom bilder av massmördare. De ska planera sommarfesten tillsammans och Ada ska dansa. Vad kan Bart göra? Sjunga opera? Ada peppar och stöttar.

Hon hälsar på hemma och det går väl sådär. Stökig lägenhet, mamma som ett fläskberg, trapphus som en sopstation. Vad ska hon tro? Ada är schysst på alla sätt utom ett. Hon kan inte hålla klaffen. Snart vet alla hur Bart har det hemma.

En annorlunda födelsedag

13-årsdagen närmar sig och något kalas finns inte på kartan. Då får Bart en idé. Ska han alls kunna bjuda hem någon måste trapphuset städas. Han sätter upp lappar om en gemensam städdag, på hans födelsedag. Knarkar-Geir lovar att dra ihop folk. Mamma ska vara arbetsledare. Mormor kanske kan hjälpa till. Det blir en födelse-och städdag med extra allt. Fast inte som Bart tänkt sig.

Balladen om en bruten näsa är en finurlig och härlig bok. Jag läser med tårarna nära ytan och hjärtat i magtrakten. Det är den bästa boken jag läst på länge!

 

Dödsknäpp

Av: Jaensson, Håkan Tipsat av: Annika Edlund

Lev hårt, dö ung! Så brukar Tottes pappa säga när han kör för fort. De orden kommer han nog att ångra snart, när hans son har dött.

Syltmackor & oturslivet

Av: Ehring, Anna Tipsat av: Annika Edlund

Nisse Berg har en liten drake, Harry, som älskar syltmackor och broccoli. Harry hjälper Nisse när minnena värker i "hjärta och knä". Minnena efter mamma som är jättedöd och som aldrig kommer tillbaka.