Babels älvar

En bortglömd och underskattad utvandrarroman med intressant persongalleri och rapp dialog.

Harry Blombergs bok Babels Älvar är skriven 1928 och har inte gjort något större avtryck i den svenska litteraturhistorien trots att det är en väldigt bra bok med ett intressant och spännande persongalleri.

Intressant historisk inblick

Boken utspelar sig på 1770-talet på Dagö, en estnisk ö som var i svensk besittning åren 1563–1721. Vi får följa en grupp svenska bönder som blir deporterade och sedan försöker ta sig hem till Sverige. Bland dem finns den intelligente och självklare ledaren Toren, liksom drömmaren Peter. 

Dialogen är rapp och stundtals rätt så rolig men texten kan vara lite gammeldags i yngre läsares ögon men det är väl värt att göra ett försök. Babels älvar ger en intressant historisk inblick, men kan även med fördel avnjutas som en typisk svensk utvandrarroman.

Verklighetsförankring

Boken har verklighetsförankring. 1781 så deporterades många svenskar från Dagö till Ukraina där de som överlevde grundade byn Gammelsvenskby. 1929 så evakuerades de flesta boende i Gammelsvenskby till Gotland. Fortfaranade finns det svenskättlingar kvar där liksom i den estniska staden Kärrdal.

Utvandrarna

Av: Moberg, Vilhelm Tipsat av: Aina Gustavsson

Småland i mitten av 1800-talet. Karl Oskar och Kristina är två fattiga bönder. Men marken är stenig, skördarna dåliga och barnen många. De drömmer om ett bättre liv – livet i Amerika.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Tommy Bildström den 24 juni 2016