Avgrunden

Finanskriser finns inte bara på papperet. Jan Jörnmark skriver om ruinerna som den moderna ekonomins uppgångar och fall lämnat efter sig.

Av: Jörnmark, Jan
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2011
Låna

Jan Jörnmark är docenten i ekonomi som upptäckte att mängder av människor ville ta del av hans fritidsintresse, övergivna platser. I flera fotoböcker med kompletterande texter har han skildrat övergivna fabriker, köpcentrum och bostadshus i Sverige, Polen och Baltikum.

Fascinerande förfall

I Avgrunden har han och fotografen Annika von Hausswolff kastat loss och begett sig ut på en resa för att dokumentera platser i hela världen där rekordartade uppgångar avlösts av svindlande djupa fall.

Avgrunden skildrar bland annat en öde temapark i Japan och berättar om det japanska exportundret som avlöstes av deflation och ekonomisk förlamning. I Stockholm får vi titta in i det tomma Skandiakomplexet, förknippat med skandaler och maktmissbruk. Vi får även följa med till moderna amerikanska ruinstäder som Cleveland, Detroit och Las Vegas.

Förfallet är både fascinerande och skrämmande. Jörnmark tar oss på en tur genom det sönderfallande Detroit, som uppmärksammats både av professionella fotografer, youtubeamatörer och miljöintresserade (eftersom förslumningen gått så långt att vildmarken börjat ta över).

Neutralt konstaterande

Han hävdar dock att Las Vegas är en intressantare ruinstad än Detroit, eftersom den ekonomiska kraschen nådde fram till ökenstaden först på 2000-talet. Det är hisnande att se flygbilderna över nybyggda och helt öde skyskrapor, och tomma jätteområden som är parkeringar där de spelsugna skulle ha ställt sina bilar.

Jan Jörnmark är en oerhört kunnig guide både bland politiska och ekonomiska förvecklingar och i de verkliga ruinerna. Det är både intressant och frustrerande att han håller sig till ett elegant ovanifrånperspektiv när han skriver. Han tar aldrig ställning för eller emot utvecklingen som skildras, utan konstaterar bara att så här ser det ut, en frisläppt kapitalism och exponentiell teknikutveckling får de här följderna. Hans böcker kan alltså tolkas på många olika sätt av olika läsare.

På webbsidan jornmark.se (länk öppnas i nytt fönster) finns än mer bildmaterial som är en guldgruva för både samhällskritiker och den som uppskattar den estetiska sidan av förfallet.

 

Sonja Viklund har ett förflutet i Umeåregionen och arbetar nu som chef på Mora bibliotek. Hon är fortfarande en ivrig tipsare på Minabibliotek och du kan läsa mer om henne i den här intervjun.