Att tro på Mister Pip

Detta är både en fascinerande, ömsint och våldsam berättelse om livet i en djungelby på den lilla ön Bougainville, Papua Nya Guinea.

Den är också en hyllning till litteraturens styrka och sprängkraft, där romanen Lysande utsiker av Charles Dickens finns med genom hela boken. Den får de fattiga och utsatta människorna att förstå att även deras liv kan förändras.
 
Landet är drabbat av inbördesstrider mellan regeringsstyrkorna och rebellerna, oftast unga pojkar. Männen är antingen ute i strid eller så har de gett sig av från ön för att skaffa jobb. Skolan har därför inte någon lärare längre. I byn är alla invånare svarta, utom en man kallad Glosöga. Han erbjuder sig att undervisa barnen, trots att han inte är pedagog eller kan så mycket. Några läroböcker finns inte, men han har med sig en bok, nämligen Lysande utsikter av Charles Dickens. Varje dag läser han högt ur boken. Barnen lyssnar med spänt intresse. De bär med sig berättelserna hem och de upptar en stor del av deras tankar.
 
Oönskade besök
Matilda är 13 år och bor med sin mamma, som är djupt troende kristen. Mamman är missnöjd med mycket av det som Glosöga, eller Mr Watts som han heter, berättar. Mr Watts bjuder in föräldrarna att komma till skolan och berätta om något, vad som de själva önskar. Fler och fler vuxna är nyfikna på Mister Pip, huvudpersonen i Lysande utsikter.
 
Byn får oönskade besök både av regeringstrupperna och av rebellerna. De känner sig inte trygga med någon av grupperna. Matilda har skrivit Mister Pip i sanden. Eftersom hans namn inte står med på listan över byns invånare så tror soldaterna är det är en motståndsman som byn håller gömd.
 
Väcker hopp
Att boken kommer att orsaka så mycket elände och sorg kunde inte någon förutse. Men samtidigt har barnens hopp om ett bättre liv väckts. Kunde Mister Pip, den föräldralöse unge pojken i London, komma ur sin fattigdom och eländiga tillvaro, borde det vara möjligt även för dem. Mister Watts ger dem genom Mister Pip framtidstro, samtidigt som boken får barnen att glömma den många gånger hemska verkligheten.
 
Lloyd Jones är född 1955 och bor på Nya Zeeland. Att tro på Mister Pip är hans sjunde roman. Boken nominerades till The Man Booker Prize och vann Commonwealth Writer's Prize för bästa bok 2007.

En halv gul sol

Av: Adichie, Chimamanda Ngozi Tipsat av: Lenita Brodin Berggren

Det är ett storslaget läsäventyr om två tvillingsystrar Olanna och Kainene, olika som dag och natt. Författaren lyckas med konststycket att på ett intressant sätt förena en kärlekshistoria med krig, svält och politik.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Kristina Andersson den 2 oktober 2008