Att föda ett barn

Den här boken har varit en inre personlig resa för mig i sommar. Minnen av min egen släkts historia har stigit fram.

Den utspelar sig i Örnsköldsvik 1938-1939 och handlar om Maj.

En tröst för stunden

Maj kommer från Östersund till Örnsköldsvik där hon börjar jobba på ett café. Hennes känslor är fortfarande starka för Erik - kärleken hemma i Jämtland som svikit. En dag träffar hon Tomas, en äldre frånskild man från en borgarklassfamilj i stan. Det är inte den stora kärleken, det är en tröst för stunden, men det leder till att Maj blir gravid. Medan Majs mage växer kämpar hon med sitt hemmafruliv i våningen ovanför svärmodern vilken inte hyser ett särskilt gott öga till sin nyingifta servitris till svärdotter. Samtidigt försöker Tomas nå fram till sin unga hustru men i sitt missmod tar han till flaskan allt oftare.

En kvinnas dilemma

Om detta handlar denna fina roman om en kvinnas dilemma - och ett inte alltför ovanligt sådant för många kvinnor från de här åren. Årtiondena som föregick vår tid med barnbidrag, daghem och fri abort. Många kvinnor tvingades välja kärlekslösa äktenskap istället för att stå där med skammen och en "oäkta" unge.

Nya utmaningar

Det här är en historia som doftar av mat och såpa och kropp och allt skrivet i ett flöde som påminner om Joyce litterära stil "stream of consciousness". Vi följer texten in och ut i Majs huvud samtidigt som författaren själv ibland griper in i handlingen och har ett direkt tilltal till läsaren.

Kriget står för dörren när Maj föder sitt barn och iklädd sin nya moderskapsroll går hon sin framtid till mötes. Mot slutet mörknar tonen och när vi lämnar Maj är hon ställd inför nya utmaningar. Detta är första boken i en tänkt trilogi. Jag längtar verkligen till nästa bok!

Kvinnor på ett tåg

Av: Nair, Anita Tipsat av: Petra Mörtvik

Vad är frihet? Frågan ställer Akhila sina medresenärer i damkupén på tåget. Detta är en resa genom det indiska landskapet och även en resa genom sex kvinnors erfarenheter av kärlek, längtan, drömmar, liv och lust.

Ett eget rum

Av: Woolf, Virginia Tipsat av: Annelie Bränström Öhman

Annelie Bränström Öhman, universitetslektor vid Institutionen för kultur och medievetenskaper på Umeå universitet, tipsar om sin favoritbok av Virginia Woolf. - Det är min öde ö-bok, säger hon.

Hertha

Tipsat av: Kristina Andersson

Utgiven av Fredrika Bremerförbundet, 1914-1999. I nummer 1930:1 finns en artikel om Fredrika Bremer och lösdriverskorna.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Wiveca (Vicky) Uhlander den 18 oktober 2011