Athena. Grattis världen! Jag är här nu!

Athenas liv är rätt upp-och-ner. Mamma ligger på sjukhus och väntar på den nya bebisen. Pappa jobbar och hos Biggan och Göran är allt annorlunda mot hemma. Tur då att hon har sina klubbkompisar - och kampen.

Athena har två bröder och ett nytt syskon är på väg. Mamma mår dåligt och måste ligga blickstilla på sjukhuset dygnet runt. Så att bebisen inte kommer ut för tidigt. Pappas jobb är superduperjätteviktigt, så han måste vara där.

Alltså ska Athena och bröderna bo hos Biggan och Göran ett tag. I andra familjer skulle de kallas farmor och farfar men Biggan och Göran gillar inte titlar.

Storebror Rossi är 15 och Athena 12. De kan ta hand om sig själva och lillebror Gustav. Tycker de. Det tycker inte pappa. Dags att förhandla. Rossi vill ha en ny mobil, Gustav fri skärmtid och Athena har spanat in en riktigt proffsig sockervaddsmaskin. Så får det bli.

Nyheter, oro och aktivistklubb

Livet blir rätt annorlunda för ett tag. Biggan och Göran bor långt från kompisarna, där finns bara tre tv-kanaler och en toalett. Själva anledningen är förstås också väldigt jobbig, att både mamma och den nya bebisen faktiskt kan dö.

Athenas stora intresse är Rädda-jorden-klubben (RJK), och kompisarna där. Hon vill rädda mänskligheten. Förutom att äta kladdkaka på mötena går klubben till attack mot gubbar som tvättar bilen, farmödrar som inte sopsorterar och andra miljöbovar.

Härligt rolig läsning

Det här är en riktigt, riktigt rolig och smart bok. Läs den! Läs den högt! Bli miljöaktiv!

Elin Ek heter hon som har gjort boken om Athena, kanske känner du igen henne som Grynet.

Läs också

 1. Wursten och veganen

  Av: Asptjärn, Åsa
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2017
  Klassifikation: Skönlitteratur på svenska för barn
  Finns som: Bok