Assassin's creed IV - Black flag

Om du älskar äventyrsfilmer och böcker om pirater som Skattkammarön eller Rackham den rödes skatt bör du spela detta spel.

När Guybrush Threepwood 1990 presenterade sig med orden ” Hi, my name is Guybrush Threepwood and i want to be a pirate”, i äventyrsspelet the secret of monkey island, satte han orden på den ungdomsfantasin som många spelutvecklare tagit fasta på:  fantasin om att får leva rövare på Karibiska havet.

Assassins creed 4 är en del av spelserien Assassins Creed där du återuppväcker genetiska minnen av tidigare anfäder lönnmördare. Spelen utspelar sig i olika tidsåldrar och har ett liknande spelsystem och koncept där karatären rör sig i en öppen värld, samlar på sig utrustning och jagar.

Pirat och lönnmördare

Assassins creed 4 utspelar på 1700-talet (alltså före Assasins creed 3) under piraternas guldålder. Nu kan du således köpa lite kanoner och liknade till ditt alldeles egna piratskepp. Du kan också fiska.

Spelens bakomliggande historia, om konflikten mellan lönnmördare och tempelriddare, kommer knappast att gå till historien som något som drivit spelmediet framåt, den är också nedtonad i detta spel. Istället fokuseras det på piratlivet och utforskande. Här kombineras sökandet efter de artefakter som står i centrum av spelserien med en klassik hederlig skattjakt. 

Spelarens pirat-persona heter Edward Kenway och är en riktig rackare. Efter att ha jobbat som skeppare lockas han av piratlivet. När han själ en lönnmördares identitet dras han in i konflikten mellan lönnmördare och tempelriddare.

Min favorit i serien

Upphovspersonerna bakom Assasins creed-serien har faktiskt bemödat sig med en viss historisk korrekthet. Under historiens gång så träffar vi på flera autentiska pirater, särskilt Svartskägg är mästerligt porträtterad. De har också samlat och tonsatt autentiska sjömansvisor och, trots att många av dem är nedtecknade långt efter att spelet utspelar sig, bidrar det till känslan av att faktiskt befinna sig i Karibien på 1700-talet.

Trots att spelserien dras med lite repetitiv uppdragsstruktur och ett lite ytligt stridssystem så kan jag hjärtligt rekommendera detta. Det är helt enkelt roligt, riktigt roligt faktiskt och min absoluta favorit i spelserien. Serien finns också i bokform och den som är intresserad kan läsa Bowden Olivers bok med samma namn som spelet.

Fler tips

 1. The Elder Scrolls V - Skyrim

  Tipsat av: Anna Östman

  Ödesmättade ställningstaganden och ständigt överraskande drakstrider är några av byggstenarna i Bethesdas femte Elder Scrolls-spel, Skyrim.

 2. Star wars – the force unleashed

  Tipsat av: Tommy Bildström

  Darth Vader kidnappar en pojke som ger störning i kraften och uppfostrar honom själv, i kampen mot Jedi-ordern.

 3. Horizon zero dawn

  Tipsat av: Anna Östman

  Ett näst intill buggfritt action-RPG med en storslagen historia att berätta. Horizon zero dawn lär tilltala många olika typer av spelare.

 4. Final Fantasy XIII

  Tipsat av: Susanne Tjernström

  Planetens öde ligger i dina händer. Du kan välja mellan att göra ditt uppdrag och förinta den värld du håller kär, eller trotsa ditt öde och istället bli en vandrande varelse utan själ, så gott som död.

Ämnesord

Tipsat av: Tommy Bildström den 1 augusti 2018