Arseniktornet

Tre generationer kvinnors liv suveränt skildrat av författaren till Berlinerpopplarna. Steg för steg följer vi författaren bakåt i tiden för att förstå hur en person både kan vara älskad och hatad.

Rubys mamma Amalie dör i hög ålder i Köpenhamn. Ruby bor i Oslo och blir jublande glad då hon får dödsbudet. Hennes dotter Therese, däremot, blir väldigt ledsen. Hon tyckte om sin mormor. Tillsammans beger de två sig till Köpenhamn för att ta hand om begravningen och dödsboet.

I Danmark bor Ib, Rubys bror och han är lika glad som Ruby över att mamman är död. Hur kan de här tre personerna ha så olika uppfattning om och känslor gentemot den gamla kvinnan som nyss har dött? Steg för steg går författaren bakåt i tiden och vi får en förklaring till varför det har blivit så.

Mor- och dotterrelation

Vi får läsa om Amalies glada bohemliv på 1920-talet. Hon är revyskådespelerska, men hennes karriär grusas då hon blir gravid. Med pappan till barnet har hon är en tillfällig förbindelse och det blir i stället en prästson från Jylland som hon gifter sig med. Dottern Ruby får ständigt höra och känna att hon är orsaken till att mamman inte kan förverkliga sina drömmar.

Anne B. Ragde är mycket duktig på att skildra relationer. Hon kan beskriva personer så att jag som läsare förstår hur de tänker och känner. Jag har läst boken på originalspråket norska och jag hoppas att den svenska översättningen är lika bra.

En version av den här texten har tidigare publicerats på V8-bibliotekens webbplats.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Synneva Byrkjeland den 5 april 2019