Arma människor

Fjodor Dostojevskijs debut är en brevroman om Makar och Varvara som lever i yttersta armod.

Fjodor Dostojevskij var bara 25 år gammal när han 1846 debuterade som författare med denna bok. Det är en brevroman på drygt tvåhundra sidor. Det skulle dröja innan han började skriva i det tegelstensformat han är mest berömd för.

Grannar som inte kan ses

De som skriver breven vilka utgör romanen är Makar, en medelålders man, och Varvara, en ung kvinna. Boken utspelar sig i Fjodor Dostojevskijs hemstad, tsardömets huvudstad Sankt Petersburg. Brevskrivarna bor tvärs emot varandra men kan inte ses så ofta då de är rädda för ryktesspridning.

De lever båda i yttersta fattigdom, och hon är dessutom sjuklig. Makar är en låg tjänsteman i den ryska byråkratin. Han tar ut förskott på sin lön för att hjälpa henne och kan inte heller låta bli att skicka henne konfekt och blommor, för att sedan själv komma i en ohållbar ekonomisk situation.

Det går att känna igen mycket av det som kom att känneteckna Fjodor Dostojevskijs senare romaner, febrigheten, det sociala engagemanget och passionen. Huvudpersonerna är också varianter på återkommande figurer. Makar har drag av källarhålsmänniskan från Anteckningar från ett källarhål och Raskolnikov, mördaren i Brott och straff till exempel. Varvara liknar i sin tur både Sonja, hon som offrar sig för Raskolnikov och hans syster Dunja.

Introduktion eller fördjupning

I boken finns också drag av och teman från tidens då största författare Nikolaj Gogol. Huvudpersonen Makar är en variant av huvudpersonen i Gogols novell Kappan, och när Makar i boken läser nämnda novell så blir han våldsamt upprörd över att någon skrivit så om honom själv (min tolkning).

För den som vill tränga djupare i Fjodor Dostojevskijs författarskap, eller bara nosa på det utan att tvingas igenom en tegelsten, rekommenderar jag starkt denna bok, även om den har sina brister och det är långt kvar till de kommande storverken.

Våra texter

 1. Fjodor Dostojevskij håller än

  Artikel Skrivet av: Magnus Kronlund

  11 november 2021 är det 200 år sedan Fjodor Dostojevskij föddes. Magnus Kronlund skriver om vad som gör den ryske författarens böcker läsvärda än idag och om flera intressanta ingångar till hans verk.

 2. Bröderna Karamazov

  Tips Av: Dostojevskij, Fjodor Tipsat av: Tomas Wennström

  Tomas Wennström, tidigare ordförande i Umeås kulturnämnd, har en rysk klassiker som sin favoritbok.

 3. Brott och straff

  Tips Av: Dostojevskij, Fjodor Tipsat av: Jesper Salander

  Klassikernas klassiker. Kan vem som helst bli en mördare? Fjodor Dostojevskij bjuder på en tung tegelsten av ångest och tänkvärd mardrömsstämning.

 4. Kappan

  Tips Av: Gogolʹ, Nikolaj Vasilʹevič Tipsat av: Daniel Gunnestam

  Akakij Akakijevitj är en fattig och plikttrogen ämbetsman i 1800-talets Sankt Petersburg som lever för sitt yrke. En dag får han reda på att hans kära gamla kappa är bortom all räddning.

 5. Först bland "de stora ryssarna"

  Artikel Skrivet av: Örjan Westberg

  Absurdist, realist, mystiker och samhällssatiriker. Nikolai Gogol var en av den ryska litteraturens pionjärer. Eller som Fjodor Dostojevskij uttryckte det: "Alla är vi skakade ur Gogols kappa".

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Magnus Kronlund den 10 mars 2021