Anne Franks dagbok

Anne Frank är 13 år gammal och drömmer om framtiden. Hon och familjen har just flytt från Tyskland i hopp om att få leva ett normalt liv. Anne visste inte att det som snart skulle drabba henne var långt ifrån det som hon förväntade sig.

Anne Frank är 13 år och exalterad av möjligheterna som väntar henne i framtiden. Tillsammans med familjen har hon just flytt från Tyskland, och hoppas få leva ett normalt liv. Det här är Anne Franks egen berättelse om hur de försöker gömma sig undan nazisterna, i ett rum bakom en bokhylla.

Instängd i två år

De lyckades gömma sig i två år. Tänk dig att inte kunna gå ut på två hela år bara för att folk inte tycker att du passar in. Det beskrivs även hur nazisterna blev mer våldsamma med tiden och hur judarna fick mindre och mindre rättigheter.

Jag tycker att Anne inte bara var fantastisk som person, utan också väldigt duktig som författare. Sättet hon skrev på i en sådan ung ålder är väldigt imponerande. De flesta tonåringar i den situationen skulle bara klottra ner några anteckningar om sina känslor, men hennes skrivmetod var så bra att den nu är en pålitlig källa med information om Förintelsen.

Hemskt men intressant

Språket i boken är ibland komplicerat men jag förstod alltid helheten. Anne Frank har skrivit sin dagbok så att du kan känna den känsla hon har precis när hon skriver en specifik mening. Det är en sådan hemsk men intressant känsla att hon på riktigt skrivit dagboken själv och att hon är så ung som gått igenom så här mycket trauma.

Fler tips

  1. För unga

    Innehåll

    Biblioteken har böcker, ljudböcker, filmer och spel för dig som är tonåring. I olika format och på många språk. Arrangemang och utställningar hittar du också här.

  2. Verkliga personer

    Artikel Skrivet av: Åsa Zetterström

    Låna och läs om verkliga personer som har levt eller lever.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Sarah Gebre den 10 juli 2022