American wife

En insiktsfull roman som är löst baserad på den tidigare amerikanska presidenthustrun Laura Bushs liv.

Alice Lindgren växer upp i den amerikanska mellanvästern. Hon är lugn och sansad, ett ensambarn som läser mycket. Alice har en färgstark förebild i sin farmor Emilie men lever annars ett stillsamt liv med demokratiska värderingar.
 
Det mesta rör sig med små rörelser. Men så ibland blåser det till. Ödesdigra händelser inträffar och Alice låter sig svepas med.

Livets oväntade vändningar

När hon är i 30-årsålden möter hon Charlie Blackwell, guvernörsson och spjuver. Hans familj är uttalade republikaner och företagare men ingenting tyder på att han en dag ska bli USAs president.

Curtis Sittenfeld skriver insiktsfullt och träffsäkert om hur livet tar oväntade vändningar som vi aldrig i våra liv skulle kunna räkna ut. American wife skildrar det amerikanska samhället under de senaste decennierna och snuddar vid stora frågor som klass, ras, sexualitet och politik. Men den ger också perspektiv på livet mitt i maktens centrum och visar på att alla, bakom sina fasader och våra föreställningar, någonstans är helt vanliga människor.
 
Boken beskriver ett liv och ett livsöde med en melankolisk ton. Kanske har det att göra med Alice skuldbetonade tillvaro sedan en tragisk händelse inträffar i hennes ungdom, kanske är det oundvikligt eftersom berättelsen andas retrospektiv.

American Wife finns i svensk översättning under titeln Presidentens hustru. Curtis Sittenfeld har tidigare skrivit den uppmärksammade I en klass för sig och Mannen i mina drömmar.

The interestings

Av: Wolitzer, Meg Tipsat av: Anna Sahlén

Sex tonåringar träffas på ett sommarläger. Vi får följa deras vänskap genom livets väntade och oväntade vändningar.

Prep

Av: Sittenfeld, Curtis Tipsat av: Anna Sahlén

Lee Fiora drömmer om att få gå på privatskola, men när hon får chansen rämnar illusionen.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Sahlén den 2 december 2009