American hardcore

Den var mer extrem. Hårdare, snabbare och mindre plojig. Steven Blush samlar berättelser om den amerikanska hardcorepunkens födelse.

I American Hardcore har författaren Steven Blush intervjuat flera musiker som var involverade i den amerikanska hardcorescenen på 1980-talet. Hardcore, eller hardcorepunk, utvecklades från den klassiska punken. Den var mer extrem. Hårdare, snabbare och mindre plojig.

Berättelser om ilska

Minor Threat, Black Flag, Misfits, Bad Brains, Hüsker Dü och många fler klassiska så väl som obskyra band berättar om hur det var på 80-talet. Ofta är deras berättelser fyllda av ilska och frustration.

Vreden i musiken och de samhällskritiska texterna härstammar i många fall från att bli varse om att den amerikanska drömmen är en myt. Samtidigt når det kalla kriget sitt andra klimax under 80-talet, och med det följer ett ständigt närvarande hot om omedelbar förintelse. Allt detta verkade tillsammans för att ge hardcorepunken sin desperata karaktär.

Det är som det svenska punkbandet KSMB en gång sjöng: I en tid fylld av förstörda liv // Med en framtid spådd som krisens dagar // Då blir musiken destruktiv // Ja, då blir musiken destruktiv.

Kreativ destruktivitet

Trots att musiken var destruktiv, var kulturen i flera avseenden kreativ. Den tidiga hardcorescenen innebar att ungdomar som spelade liknande musik tog kontakt med varandra via brev och telefonsamtal. Man hittade adresser och telefonnummer i fanzines, musiktidningar tillverkade av fans. Ett imponerande nätverk av kontakter byggdes upp över hela Nordamerika.

Den amerikanska hardcorepunken testade gränserna för hur extrem musik kunde bli på den tiden, så väl som tanken om att alla band ville bli stora och tjäna en massa pengar. American hardcore berättar om ungdomar som bara ville uttrycka sig själva, utan någon tanke på att kunna livnära sig på sin musik. Det är en berättelse som både fascinerar och inspirerar.

Musiken som räddade 80-talet

Skrivet av: Lennart Kihlberg

80-talet var (tack och lov!) inte bara pudelrock och Modern Talking. När Ralph Traitor summerade 80-talet för den engelska rocktidningen Sounds räkning, påstod han, en aning anspråksfullt kanske, att den amerikanska underground-rocken ”saved the 80's”.

Blod, eld, död

Av: Johannesson, Ika Tipsat av: Anna Sahlén

En reportagebok om svensk metalhistoria som är intressant läsning för långt fler än de redan invigda.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Torbjörn Rolandsson den 7 november 2012