Allt vi här drömma om

Erik Wijks bok med den poetiska titeln Allt vi här drömma om är en fantastisk upptäcktsresa i hans egen familjehistoria.

Den som läst Erik Wijks böcker om Göteborgskravallerna och efterspelet till dem vet att han är en författare med ett brinnande politiskt engagemang. Dessutom lämnar han inget åt slumpen då det gäller källor och bakgrundsfakta.
 
Under läsningen av Allt vi här drömma om är det lätt att förstå var både noggrannheten och passionen kommer ifrån. Liksom sin sambo Åsa Linderborg, som skrivit Mig äger ingen, vill Erik Wijk berätta om en udda pappa, men historien växer till att omfatta en hel släkt och en samhällsklass.
 
Pappan i boken, Olof Wijk, kom från en förmögen familj, hade en fin utbildning och två små barn. På bara några år gick sedan allting snett och han levde de sista decennierna i sitt liv ensam i en stuga i skogen. Familjen hade han bara kontakt med genom olika rättsprocesser.

Erik Wijk försöker ta reda på hur allt kunde gå så fel, och gräver djupt både i släktens historia och pappans efterlämnade böcker och dokument. Han finner många berättelser inom berättelsen, som i sig kunde utgöra material till egna romaner. Allt vi här drömma om är 400 sidor lång men jag tappade inte intresset för en sekund.

 

Sonja Viklund har ett förflutet i Umeåregionen och arbetar nu som chef på Mora bibliotek. Hon är fortfarande en ivrig tipsare på Minabibliotek och du kan läsa mer om henne i den här intervjun.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Sonja Viklund den 23 juni 2009