Alla monster måste dö

En udda grupp turister på strikt kontrollerad rundresa i världens mest slutna land – Nordkorea.

"Chockturister" kallas ibland resenärer som besöker platser som ingen kunde tro skulle bli turistmål. De som väljer den allt mer populära destinationsorten Tjernobyl måste väl hamna inom den kategorin, men även flera av de som följer med på den veckolånga turen i Alla monster måste dö passar in under begreppet.

Gör dagens situation begriplig

Författarna Magnus Bärtås och Fredrik Ekman reste 2008 under en veckas tid runt på en statligt organiserad turistresa tillsammans med en liten grupp européer, var och en med sin egen något oklara agenda. Genom deras ögon får läsaren möta det Nordkorea av idag som regimen vill att vi ska se.

Parallellt med skildringen av minutiöst övervakade besök vid enorma statyer, idrottsarenor och heliga berg berättas den märkliga historia som tog sin början 1978. Då kidnappades Sydkoreas mest kända filmskaparpar till Nordkorea på order av den filmfanatiske Kim Jong-il, för att rycka upp den eftersatta nordkoreanska filmkonsten. Under åtta års fångenskap fick paret obegränsade resurser att skapa filmer i ledarens anda, innan de till sist lyckades fly.

Alla med det minsta intresse av samtidshistoria kommer att uppskatta Alla monster måste dö. Magnus Bärtås och Fredrik Ekman försöker inte föra fram någon särskild åsikt och det behövs inte heller. Med ett öga för det kuriösa i tillvaron skildrar de det de ser omkring sig, och lägger in väl valda avsnitt ur den koreanska historien som gör dagens situation begriplig.

Seglivad regim

Kim Jong-il är inte minst för alla som följt satirserien South Park på tv en löjeväckande figur, patetisk med sitt tuperade hår och på senare år omgärdad av absurda statliga pressreleaser om triumfer på golfbanan och nyfunnen status som modeikon.

Magnus Bärtås och Fredrik Ekman har säkert rätt i att vi föredrar att se det komiska framför mediestrategen Kim, som sett till att mätta alla mediekanaler med statlig propaganda i alla upptänkliga former. Tendensen att statsapparaten knyts allt närmare till närmare organiserad brottslighet i jakten på pengar till ledarskiktet gör kanske också regimen mer seglivad än många tror.

Mer om hur livet kan te sig för vanliga nordkoreaner finns att läsa i Barbara Demicks nyöversatta Inget att avundas: vardagsliv i Nordkorea

 

Sonja Viklund har ett förflutet i Umeåregionen och arbetar nu som chef på Mora bibliotek. Hon är fortfarande en ivrig tipsare på Minabibliotek och du kan läsa mer om henne i den här intervjun.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Sonja Viklund den 22 augusti 2011