Aliens - dark descent

Hushålla med dina resurser och håll koll på allas humör i denna ovanliga kombination av överlevnad, skräck och strategi. James Camerons Aliens är tillbaka som spel.

Rörelsedetektorn visar att fyra-fem stycken är på väg mot vår position just nu. De kommer från olika håll och är här vilken sekund som helst. Vi är helt exponerade och har ingenstans att gömma oss. Utan tvekan lägger sergeant Ruiz en vägg med sin eldkastare i en av korridorerna till höger. Vi hör monstren väsa på andra sidan lågorna.

Menige Sharp ser dock att monstren inte stoppats utan bara tar en omväg till en korridor framför oss och intar försvarsställning. Sekunden senare skymtas rörelser i mörkret utanför våra ficklampors sken och Sharp öppnar eld.

Aldrig färre fiender

Till vänster hörs skrik från ännu ett par monster. Den kvicktänkte menige Webb avlossar en granat som sliter sönder de gängliga kropparna i ett moln av eld. Inget rör sig där borta efter explosionen. Hela vår grupp fokuserar eldgivningen mot korridoren framför oss och ett av de svarta, glänsade monstren tar sig nästan fram till gruppen, men möter sitt öde i en hagelskur från sergeant Latimers hagelgevär.

Syran från monstrets blod skvätter mot oss och fräter på våra rustningar men skadar oss inte. Attacken är över för den här gången, men vi hör fler monster närma sig längre bort i korridorerna. Rörelsedetektorn markerar en stor mängd som är på väg. Vila får vi göra i graven, det är dags att ladda om!

Aliens - återkomsten 

Så här kan en intensiv strid i spelet Aliens: dark descent upplevas. Det var länge sedan jag hade så här kul i ett strategispel! Spelet utspelar sig i Alien-världen, med fokus på James Camerons Alien-film, den andra i ordningen, med dess hårdkokta marinsoldater som måste plöja genom horder av argsinta utomjordingar. Det är stressigt, läskigt och svårt.

Spelet är ett realtids-strategispel som hämtar inspiration från Darkest dungeons och X-com. Det är en ovanlig kombination av överlevnad, skräck och strategi där du måste hushålla med resurser och hålla koll på soldaternas mentala hälsa när du avgör om du bör fly eller fäkta.

Stämningsfullt och beroendeframkallande

Du styr dina fyra soldater genom en stor karta med flera parallella uppdrag som ska lösas. Du bestämmer ordningen för hur du löser uppdragen och har möjlighet att antingen springa in vilt skjutandes, eller att smyga. Mellan uppdragen måste du ta hand om skadade soldater, uppgradera och forska fram nya vapen samt försöka hitta ett sätt att fly från planeten som ni har kraschlandat på.

Jag tycker att spelet är bra och riktigt beroendeframkallande, eftersom ett misslyckande sporrar mig att vilja testa nya strategier. Det är aldrig orättvist. Allt som oftast dör dina soldater på grund av bristande planering och utrustning.

Förutom några små buggar på X-box one-versionen, är spelet mycket snyggt, stämningsfullt och förvaltar arvet från filmen bra. Skräcken är ständigt närvarande, för trots att du kan döda monstren, så vet du att dina stackars soldater alltid är numerärt underlägsna och en hårsmån från döden.

Våra texter

 1. Aliens

  Tipsat av: Gustav, prao på Umeå stadsbibliotek

  För dig som gillar mörka stämningar och skräckinjagande monster. En modern science fiction-klassiker, med Sigourney Weaver i huvudrollen.

 2. Alien isolation

  Tipsat av: Tobias Johansson

  En ständigt krypande skräck, och glädje, över att ligga hopkurad i fosterställning framför tv:n med hjärtat i halsgropen. Alien isolation vet hur man skräms.

Fler tips

 1. Alien

  Undertitel: the roleplaying game
  Av: Gaska, Andrew E. C
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 2019
  Klassifikation: Sällskapsspel
  Finns som: Bok
 2. Prometheus

  Språk:
  Engelska Svenska Flerspråkigt verk
  Publiceringsår: 2012
  Klassifikation: Engelsk film och tv
  Finns som: DVD
 3. Alien - Covenant

  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 2017
  Klassifikation: Engelsk film och tv
  Finns som: DVD

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Tobias Johansson den 3 maj 2024