Africa on my mind

Smaker, recept och intryck från hela kontinenten. Öppna ditt hem för Afrikas ledigare, friare och mer avslappnade livsstil!

Marcus Samuelsson  är en av Sveriges mest välkända kockar. Han är adopterad från Etiopien, uppvuxen i Göteborg och bor idag i New York, där han bland annat driver den skandinaviska krogen Aquavit.
 
Nu har han skrivit en kokbok om Afrika. Efter en mycket personlig inledning, får man en presentation av de olika regionerna i Afrika. Det finns också en utförlig genomgång av olika ingredienser och utrustning. 
 
Ett kapitel handlar om hur man gör egna kryddblandningar (som sedan används i  recepten) istället för att köpa färdiga. Man får  recept på alla möjliga rätter som varvas med information om de olika maträtterna och mattraditionerna i respektive länder.

Det är en tilltalande bok med mycket vackra bilder och den utsågs 2008 av Måltidsakademien till Årets bästa måltidslitteratur, alla kategorier, med följande motivering: Med denna hyllning till sin födelsekontinent har Marcus Samuelsson rest runt, vaskat fram en mångfald av specialiteter och skapat egna rätter som i en passionerad presentation sprider glädje och samhörighet kring en fortfarande oupptäckt matkultur. Boken tävlade i klassen Etniska kokböcker.
 
En härlig kokbok för den som både vill veta mera och lära sig laga mat från Afrika.
 
Läs mer om Marcus Samuelsson:
Wikipedia
Krogen Aquavit
 

Fler bra kokböcker om mat från andra länder:

Masala: En resa till Indiens kök
Koreansk mat av Byung-Hi Lim av Kimiko Barber
Det japanska köket av Kimiko Barber
Solens öar av Bo Hagström
Nya smaker från Kina av Ching-He Huang 
Östeuropas kulinariska hemligheter av Dominika Peczynski

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Aina Gustavsson den 5 juni 2009