A little life

Fyra pojkar möts på college och lägger grunden för en livslång vänskap.

De fyra männen har skilda bakgrunder som präglar deras sätt att vara och att ta sig an livet. Vi följer dem genom åren, från det att de slår sig ner i New York efter universitetstiden för att starta sina vuxna liv på allvar.

Självhat präglar Jude

Jude har alltid gjort sitt bästa för att passa in, men bär på ett förflutet så mörkt att han inte kan tala om det. Hans vänner respekterar dock hans undflyende sätt och ovilja att tala om sig själv.

Judes kamp med sig själv är central för berättelsen. Hans oförmåga att inte låta sina erfarenheter från sitt tidiga liv definiera hans värde manifesteras i ett självhat. Tillsammans med en allvarlig fysisk skada präglar det hans liv och i förlängningen också hans omgivning.

Willem är bondesonen från mellanvästern som när en dröm om att bli skådespelare och trots att oddsen är emot honom kämpar på och får sitt genombrott. Willem är den som står närmast Jude och som allra mest tar honom under sina vingar. Och de är dessa två som boken framför allt handlar om.

Vänskap och relationer genom åren

JB är har vuxit upp tillsammans med flera kvinnor som burit honom på sina händer vilket gett honom en lätt hybris. Han är ganska sorgfri men bär också på känslor av tillkortakommanden.

Malcolm kommer från en mycket välbärgad familj, hans pappa har afroamerikanskt ursprung vilket ger honom en särställning men också skapar många laddade frågor kring hans egna vägval.

Det finns även några viktiga bifigurer i boken, som är en välskriven skildring av vänskap och relationer genom åren. Berättelsen sträcker sig över drygt tre decennier och 720 sidor. Språket är genomgående njutbart men en del av mig undrar om inte A little life hade blivit ännu bättre om den koncentrerats mer i tid och i längd. 

 

The Goldfinch

Av: Tartt, Donna Tipsat av: Anna Sahlén

En berättelse om kärleken till människor och ting och hur hela vår existens sätts på spel när det vi älskar tas ifrån oss.

The interestings

Av: Wolitzer, Meg Tipsat av: Anna Sahlén

Sex tonåringar träffas på ett sommarläger. Vi får följa deras vänskap genom livets väntade och oväntade vändningar.

The art of fielding

Av: Harbach, Chad Tipsat av: Anna Sahlén

Berättelsen kretsar kring fem personer på Westish College i Wisconsin som kommer att påverka varandras liv för alltid.