A clockwork orange

A clockwork orange är en science fiction-roman som utspelar sig i ett dystopiskt samhälle. Boken handlar om Alex DeLarge och hans våldsamma dåd.

Alex är en ung kille som brukar gå runt på gatorna och misshandla folk tillsammans med sina kamrater. Han må vara våldsam men han har en oerhört stor uppskattning för konst, speciellt Ludwig van Beethoven.

Frågor om ondska och godhet

Alex åker i fängelse och blir utvald som försökskanin för den nya Ludovico-tekniken, där de ska försöka få stopp för hans våldsamma tendenser.

Boken ställer frågan: "Är en människa som väljer det onda kanske på nåt sätt bättre än en människa som påtvingas det goda?"

Det kan vara svårt att läsa boken första gången eftersom den är skriven med ovanliga ord. Författaren Anthony Burgess har använt rysk-engelska slangord som kan göra läsandet svårt. Det finns en ordlista i slutet av boken, för att förstå innehållet. Halvvägs in i boken blev i alla fall jag van vid orden och behövde sedan sällan kolla i ordlistan.

Fascinerande läsning

A clockwork orange är väldigt fascinerande eftersom du får följa en våldsam killes resa och får höra hans tolkningar av världen. Gillar du "annorlunda" böcker ska du verkligen läsa denna.

Jag rekommenderar den dock inte till folk som lätt blir kränkta eller som inte vill läsa om våld eller annat stötande innehåll.

På svenska har boken tidigare haft titeln En apelsin med urverk

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Kamilla Shtieba den 7 november 2017