221 bra deckare du bör läsa innan du mördas

En bra deckare - vad är det? Många har sina egna favoriter, men vill också bredda sig litegrann och hitta något annat än den senaste i serien man följer. Missa inte den här suveräna tipsboken!

I 221 bra deckare du bör läsa innan du mördas orienterar medlemmarna i Svenska deckarakademin oss bland nya och gamla fynd. Att det är just 221 deckare det tipsas om syftar förstås på Sherlock Holmes hemadress 221 B på Baker Street.

Det är inspirerande att få läsa om doldisar i genren som Emilie Flygare-Carlén, Craig Rice och Cyril Hare, och många av deras böcker kommer nog att plockas fram ur magasinen tack vare den här boken med sina korta, välskrivna och entusiasmerande texter.

Som deckarläsare är det också roligt att se vilka böcker deckarakademin väljer att lyfta fram – går det att bocka av sådant man själv läst? Jag hittade flera av mina favoriter, till exempel Sarah Waters Ficktjuven, Reginald Hills Dalen som dränktes och Denise Minas Garnethilltrilogi. Det är bara att hoppas att man inte blir mördad på länge än, utan kan fortsätta läsa deckare länge till!

 

Sonja Viklund har ett förflutet i Umeåregionen och arbetar nu som chef på Mora bibliotek. Hon är fortfarande en ivrig tipsare på Minabibliotek och du kan läsa mer om henne i den här intervjun.

Detektivernas detektiv

Skrivet av: Anna Sahlén

Litteraturens mest berömda detektiv och slutledningarnas mästare Sherlock Holmes har blivit skildrad på film och tv många gånger.

Reginald Hills kriminalromaner

Skrivet av: Maja Samuelsson

Den engelske deckarförfattaren Reginald Hill var mest känd för sin serie om poliserna Dalziel och Pascoe.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Sonja Viklund den 22 juni 2011