Överkonstapel Studer

En deckare skriven på 1930-talet av en morfinmissbrukande schweizare, kan det vara något? Jovisst!

Jag hade några riktigt angenäma lästimmar med Friedrich Glausers bok Överkonstapel Studer. Det beror nog på att författaren mer anstränger sig för att skapa lågmälda stämningar och nyanserade karaktärer än intrikata brottsproblem.
 

Men ett mord har förvisso inträffat och den anklagade, Erwin Schlumpf, försöker hänga sig i fängelsecellen. Men konstapel Studer lyckas lösgöra snaran i sista stund och anar snart att Schlumpf inte är den skyldige. Detta trots att han har ett brottsligt förflutet och nog hade skäl att önska livet ur den mördade köpmannen Wedelin Witschi, som vägrat finna sig i att Schlumpf gärna vill gifta sig med hans dotter Sonja.

Finstämda historier

Den som med saknad minns Georges Simenons finstämda historier hittar i Friedrich Glauser en fullgod ersättare. Så stor är han i Mellaneuropa att det årliga Friedrich-Glauser-priset delas ut som den högsta utmärkelsen för en tyskspråkig kriminalroman.

Förlaget Ersatz har två nya Glauser-deckare på gång: Feberkurva och Kinesen. Samlingsverket Morfin innehåller exempel på hans övriga författarskap där inte minst narkotikabegäret skildras med drabbande precision.

Finns också som e-bok i BIblio.

Vattnets form

Av: Camilleri, Andrea Tipsat av: Tommy Sundin

Italiens svar på Kurt Wallander kan man möjligen kalla Salvo Montalbano som är namnet på poliskommissarien i Andrea Camilleris roman Vattnets form (Fischer & Co).

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Tommy Sundin den 27 augusti 2008