Ålevangeliet

Å ena sidan matfisk å andra sidan en symbol för något magnifikt. En fantastisk bok om en gåtfull fisk som speglar människans historia.

I första kapitlet beskriver Patrik Svensson ålens fascinerande livscykel. Hur de små larverna färdas hundratals mil för att genomgå metamorfos efter metamorfos under ett långt liv. Bli glasål, bli gul ål och slutligen bege sig åter över Atlanten som blank silverål för att föröka sig. 

Livet och dödens gåtor

I flera tusen år har människan försökt förstå ålen, vad den är, hur den lever och hur den dör. Många och namnkunniga är de personer som genom tiderna försökt kartlägga detta gåtfulla djur och än idag finns väsentliga kunskapsluckor. 

Patrik Svensson brukade fiska ål med sin far. Han förflyttar läsaren med ett bildrikt språk till den å, där han i dunkel skymning kom i kontakt med ålens mysterier för första gången. Ålevangeliet är en personlig berättelse om en sons relation till sin far, men den handlar också om livets och dödens gåtor och speglar jakten och synen på kunskap genom den moderna mänsklighetens historia. 

Jag kan inte läsa ålens omedvetna undanflykt från människans ihärdiga försök att inordna och förstå naturen som något annat än ett bevis på vår egen obetydlighet i ett större sammanhang. Men det är inte svårt att förstå hur denna fascinerande fisk gett upphov till både filosofiska och metafysiska tankar. Å ena sidan simpel matfisk å andra sidan en symbol över det magnifika som existerar i naturen. 

Ålen genom historien

Jag är förtjust i hur Patrik Svensson visar ålens uppdykande genom tiderna i alla möjliga sammanhang, både inom vetenskapen och inom kulturhistorien. Den svartögda ålen byter skepnad, återuppstår och kan överleva i de torftigaste förhållanden. I boken får ålen nästan rollen av en återkommande litterär karaktär, likt en nedstigen gud, djävul eller joker, som alltid finns vid vår sida och speglar vårt handlande. 

Det kan ses som ironiskt att detta, i grunden starka och livskraftiga djur, är utrotningshotat på grund av människans förmåga att förstöra levnadsvillkoren på Jorden. Låt oss innerligt hoppas att ålen lurar döden och människan ännu en gång.

Ålevangeliet är en mycket bra och läsvärd bok, som berör viktiga och intressanta ämnen på vacker prosa. 

Våra texter

 1. Wanderlust: att gå till fots

  Tips Av: Solnit, Rebecca Tipsat av: Hanna Widman

  En tankevidgande utforskning av vad det innebär och har inneburit att gå till fots.

 2. Tyst hav

  Tips Av: Lövin, Isabella Tipsat av: Olle Öhman

  Den här prisbelönade boken har fått mycket uppmärksamhet sedan den kom ut 2007 och den känns verkligen angelägen.

 3. Fångsten gör inte fisket

  Artikel Skrivet av: Anna Östman

  Att åka hem utan fångst och retad av sluga rödingar är inget som avskräcker vår skribent.