Ät mig

Myriam öppnar restaurang i Paris i denna historia som skildrar både livets mörka och dess ljusa sidor.

Av: Desarthe, Agnès
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2010
Låna

Det känns som om jag har inlett en kärleksrelation med bokförlaget Sekwa. En kärleksrelation av det allra bästa slaget, som är ömsesidigt givande för båda parter. Ingen svartsjuka, obesvarad kärlek, längtan, tristess eller andra avarter som jag upplevt genom åren, utan ren skär kärlek!

Tre tilltalande böcker

Det började med Igelkottens elegans fortsatte med Smaken, båda av Muriel Barbary, och kulminerar nu med Ät mig.

Någonting i dessa böcker talar till mig. Jag har svårt att sätta fingret på vad detta något är. Är det landet Frankrike, miljöerna i Paris, karaktärerna som ofta är iakttagare av det samhälle de bor i och kloka men lite udda figurer eller är det maten som alltid är fantastisk?

Jag vet inte, kanske är det alla dessa faktorer tillsammans som går rakt in i mig och gör mig lycklig. Prova du med! Böckerna kanske har samma effekt på dig.

Något drastiskt har hänt

I Ät mig får vi lära känna Myriam, en kvinna i fyrtioårsåldern, som just har öppnat en restaurang, Chez moi. Detta trots att hon inte har någon kockutbildning. Men hon är skicklig på att laga mat. Som läsare förstår man rätt snart att någonting livsavgörande hänt Myriam för ett antal år sedan.

Av någon anledning lämnar hon man och barn och driver runt på stadens gator tills hon av en slump får jobb som kock på en cirkus. När den illegala cirkusen tvingas flytta lämnas hon ensam kvar, utan arbete, bostad, släkt och vänner.

Det är då hon bestämmer sig för att slå två flugor i en smäll. Om hon startar en restaurang har hon både arbete och bostad och god mat kan hon som sagt var laga. Tyvärr är det många fler bitar som ska falla på plats för att ett nytt företag ska etablera sig. Det krävs marknadsföring, eller åtminstone en skylt utanför lokalen. Det krävs personal som kan hjälpa till så att hon inte behöver göra allt själv, personal som hon inte har råd med och det krävs kunder för att kunna betala bankens allt mer ilskna krav.

En historia trogen livet

När allt verkar som mörkast smyger sig ett visst ljus in i hennes liv i form av en blomsterhandlare, två tonårsflickor och en osannolik studerande i statsvetenskap/servitör och sakta börjar livet vända till det bättre.

Det är ingen solskenshistoria, det är en historia trogen livet med all dess smärta, glädje, kärlek och hat.

Två böcker till från samma förlag ligger och väntar på mig på mitt nattduksbord nämligen Den röda soffan av Michèle Lesbre och Utrop av Céline Curiol. Det blir inte lätt att leva upp till mina förväntningar nu, men jag hoppas och tror att de kommer att lyckas!

 

Igelkottens elegans

Av: Barbery, Muriel Tipsat av: Elenor Lindberg

En bok att bli lycklig av. Tre osannolika personer med mycket gemensamt möts i ett parisiskt bostadshus.

Smaken

Av: Barbery, Muriel Tipsat av: Elenor Lindberg

En odyssé genom fantastiska smakupplevelser i jakten på en bortglömd smak.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Elenor Lindberg den 8 maj 2011