Älvan

Robert försöker hitta ett nytt hem efter att hans far har dött och han hamnar till slut hos en familj i en förfallen herrgård. En roman om klass, kärlek och identitetssökande.

Av: Cookson, Catherine
Språk: Svenska
Publiceringsår: 1987
Låna

I början av 1900-talet kunde man under månljusa nätter i grevskapet Durhams vildmarker stöta samman med en sällsam nattvandrare med magisk utstrålning, Älvan. En späd ljusblond flicka som inte var som andra. Var kom hon ifrån och varför kom mötet med henne att bli en vändpunkt i den unge Robert Bradleys liv?

Svårt att hitta nytt hem

Efter faderns död lämnar Robert arbetet på skeppsvarvet i staden för att bli finsnickare i sin farbrors verkstad. Men gammalt groll pyr fortfarande hos hans släktingar och när grundlösa beskyllningar riktas mot honom och hans heder är i fara inser han att han på nytt måste bryta upp.

I trakten finns en förfallen herrgård, Foreshaw Park, där Robert får plats. Där finns Agnes Thorman. Sedan flera år har hon ansvarat för skötseln av familjens hem. Hennes far är en elak supput, hennes bröder bryr sig bara som sig själva och hennes lilla syster är "inte riktigt som hon ska".

Rör upp känslor

När Robert kommer in i Agnes vardag så vänds allt upp och ner och hon börjar ifrågasätta den roll hon har haft i hela sitt liv och kommer att ha. Robert blir emottagen med spridda känslor på herrgården. Men oavsett vad folk tycker så har förändringens vindar börjat blåsa och de kan inte stoppas.

Det här är en kärlekshistoria över klassgränserna som förmörkas av andras illvilja och tragiska förvecklingar. Passar den som gillar kärlekshistorier i engelsk miljö och historiska sammanhang.

Mansfield park

Av: Austen, Jane Tipsat av: Victoria Jonsson

Fanny Price kommer från en fattig tillvaro till godset Mansfield park. Hon växer upp tillsammans med sina förmögna kusiner och får starka band till sina kusiner. Men när det kommer till kärlek är hon inte lika säker.

Den osynliga väggen

Av: Bernstein, Harry Tipsat av: Ulla-Britt Bergström

Handlar om en judisk familj i en stad i England, på en liten gata där de judiska familjerna bor på ena sidan och kristna på den andra. De varken umgås eller pratar med varandra.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Andrea Ejelöv den 1 februari 2013