Förändringar på biblioteken

Den 1 februari får biblioteken ett nytt bibliotekssystem. Det innebär inga stora förändringar för dig som låntagare, men det finns några saker som kan vara bra att ha koll på.

E-lån

Alla e-lån gjorda före den 29 januari kommer att försvinna från ditt konto på Minabibliotek. Det innebär att du måste göra nya lån av de e-böcker och e-ljudböcker som du lyssnar på eller läser i strömmande form. Du måste sedan själv hitta igen det ställe i texten där du senast befann dig.

Titlar som du laddat ner till din app, som Aldiko eller Bluefire reader, kommer att finnas kvar där, men om du till exempel behöver ladda ner boken till en annan enhet måste du låna boken igen.

Gemensam kö

Från och med 1 februari införs ett nytt kösystem för reserverade böcker. Då blir kön för en titel gemensam. Det innebär att du inte längre behöver välja vilket biblioteks exemplar du vill köa på. På så vis kommer fler att få sina böcker snabbare och med färre transporter.

Köplatserna i den nya gemensamma kön baseras på när reservationerna är gjorda. Reservationer gjorda före 29 januari har flyttats över till den nya kön. Det innebär att du nu kan ha fått en högre kösiffra än du tidigare haft, men det betyder inte att det kommer att ta längre tid innan du får den titel du köar på. Det är fler personer som köar, men på betydligt fler exemplar.

När antalet som köar på en titel är åtta eller fler blir lånetiden förkortad till två veckor.

Meddelande om titlar att hämta

När en titel finns att hämta kommer du som har ett mobilnummer registrerat på biblioteket i första hand att få ett SMS. Vill du istället ha ett meddelande via e-post meddelar du ditt bibliotek. Tidigare har meddelandet skickats ut både via SMS och e-post, nu används endast en kontaktväg.

Det kommer fortfarande att vara möjligt att få meddelandet per brev.

Meddelanden om att lånetiden håller på att gå ut och en första påminnelse om försenade böcker skickas ut via e-post.

Avboka aviserade böcker

Titlar som du fått aviserade till dig men som du inte vill hämta ut kan du nu avboka via Minabibliotek.

Fråga gärna personalen på biblioteken om du har några frågor eller funderingar.

Foto: KathyKeifer/Bigstock

Skrivet av:Anna Sahlén den 26 januari 2017