Omtanke - lapptäcket

Helena Karlsson Kulturverket Utställning

Utställningen är över

03 februari onsdag 2021
01 april torsdag 2021
2021-02-03 till 2021-04-01.
Plats Utställningsvägg plan 2 Umeå stadsbibliotek

Kulturverket bjöd in människor att tolka ordet "omtanke" på var sin bit tyg. Nu finns detta konstverk, ett lapptäcke, att beskådas på stadsbiblioteket.

Just nu ser världen inte ut som den brukar. På grund av pandemin har vår vardag och vårt sätt att leva på många sätt förändrats.

Kulturverket bjöd in barn, ungdomar och äldre att delta i skapandet av ett stort textilt konstverk där tolkningar av ordet "omtanke" uttrycks på en liten tygbit. Det broderades, målades, limmades och samtalades. Dessa tygbitar har nu blivit detta textilkonstverk - ett värmande omtankeslapptäcke som nu ställs ut hos oss på stadsbiblioteket.

Bakgrund

Vi är alla olika och reagerar på olika sätt. Några håller sina känslor för sig själva, andra skriker rakt ut. Några blir handlingskraftiga och hjälper till, andra stänger in sig. Några blir arga, andra blir rädda. Några försöker desperat söka svar, andra stoppar huvudet i sanden och låtsas inte höra. Några blir nyfikna, andra ger upp. Några vill stänga, andra vill öppna.

Alla reaktioner är normala. Det är situationen som är onormal. Mitt i allt detta blev ordet "omtanke" centralt. Hur visar vi omtanke i denna svåra tid? Hur kan vi finnas till för dem vi har runt omkring oss, trots att vi ska hålla distans?

Ämnesord