Maria Friberg och Peter Stridsberg "Blicka"

Utställning

04 juni lördag
18 september söndag
2022-06-04 till 2022-09-18.
Plats Umeå konsthall, plan 3 Umeå stadsbibliotek

I utställning Blicka möts två konstnärer i dialog. Deras fotografiska scener skildrar övergången mellan människa och natur.

Maria Friberg och Peter Stridsberg är konstnärer från två olika generationer. De arbetar med fotografiska scener som skildrar övergången mellan människa och natur. I utställningen Blicka får vi för första gången uppleva deras verk i dialog med varandra. Deras konstnärskap möts i gränslandet mellan olika miljöer och platser. Individens tillhörighet står i centrum för frågor om klimatet och människans tillvaro.

Maria Friberg är född 1966 och bor och arbetar i Stockholm. 1989–95 studerade hon vid Kungliga konsthögskolan, Stockholm. Genom åren har Friberg arbetat med noggrant iscensatta fotografier och videoverk. Hon kommenterar vår samtid med teman som makt, konsumtion och relationer. Friberg har ställt ut över hela världen och hon har med sina bilder utmanat föreställningar om normer och levnadsvanor. Verken tar sin utgångspunkt i en måleritradition, där skönheten först attraherar vår blick för att sedan avslöja berättelser av tvetydig karaktär.

Peter Stridsberg är född 1994 och bor och arbetar i Umeå. 2014–19 studerade han vid Konsthögskolan Umeå Universitet. I sin konstnärliga process utforskar han vår relation till att möta förändringar av naturen och vår omgivning. Stridsberg har främst arbetat med scenografiska installationer där han bygger upp både rumsliga och geografiska miljöer för sina bilder. På så sätt skildrar han människans relation till omgivningen, men också hur den påverkar oss och synen på vår närmiljö.

Utställningen är öppen under perioden 4 juni–18 september 2022.

Läs mer om utställningens tillhörande program på Umeå kommuns webb: umea.se/konst

Bilder: ©Maria Friberg och Peter Stridsberg/Bildupphovsrätt 2022

Fler utställningar

1. Katarina Klingberg - Under ytan

Datum Måndag 30 maj - torsdag 30 juni
    Plats Umedalens bibliotek

Katarina Klingberg målar akvareller i utforskande andra.

2. Blått - Akvareller av Lena Filipsson

Datum Tisdag 5 juli - torsdag 4 augusti
    Plats Öppen vägg, plan 2 Umeå stadsbibliotek

Välkomna till Umeå stadsbibliotek, Öppen Vägg, plan 2. Akvarellutställningen ”Blått” visas 5 juli till 4 augusti på bibliotekets ordinarie öppettider.

3. Points of view

Datum Onsdag 1 juni - måndag 15 augusti
    Plats Grubbebiblioteket

Välkommen att se en fotoutställning på Grubbebiblioteket 1 juni-15 augusti! Utställningen är skapad av deltagare i den kommunala verksamheten AROS.